Eva Kraševec bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Eva Kraševec

Dramaturginja SNG Drama Ljubljana Eva Kraševec je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Jaše Kocelija. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Nemi liki Simone Hamer.


Eva Kraševec / Foto: Osebni arhiv

Nemi liki Simone Hamer so eno tistih besedil, ki ne pristajajo na konvencijo in se podajajo v neznano. Prav zato so njene igre vznemirljive in tako drugačne. Vrtiljaki asociacij, ki zadenejo z rahločutnostjo. Hodijo po robu dramskega, se od njega tudi odlepijo, a vedno znova navežejo stik. Nekakšen dramski tok zavesti, pa vendar na robu zavednega. Fragmentarna dramaturgija, odbleski realnosti, ključni prizori določenega lika, asociativni nizi, ki jih prešije referenca na sliko priznanega slikarja ali hit znanega izvajalca. Nekako ji uspe spregovoriti prav prek tistega nevidnega, včasih nezaznavnega, odrinjenega, potlačenega … Nemi liki imajo močen razlog za svoj obstoj tako v dramskem kot v političnem smislu, saj spregovorijo o nečem, česar nočemo videti. Protagonistov ne manjka – naloga za vse potencialne bralce: Preštej protagoniste Nemih likov, preštej jih tudi sicer, neme like, ne samo v igri … ni jih malo. Simona med pisanje vstavlja miselne preskoke, hipne odmike, ki ustvarjajo bliskovite potujitvene učinke ter spodbujajo k razmišljanju. Njeno pisanje je na prvi pogled lahkotno in brez dramske peze, političnost ni le njen osrednji tematski zastavek, temveč način pisanja. Včasih prikrit, a vedno prisoten. Njena besedila predvidevajo pozornega in občutljivega bralca. In inventivnega, drznega ter svobodnega ustvarjalca.

Podnaslov, s katerim Simona pogosto precizira temo svoje raziskave, je pri Nemih likih citat iz Splošne deklaracije človekovih pravic: »Nemi liki ali Kako se vsi ljudje rodijo svobodni in imajo enako dostojanstvo in enake pravice. Obdarjeni so z razumom in vestjo in bi morali ravnati drug z drugim kakor bratje«. Podnaslov je precizen, prav tako kot citatno vodilo, ki ga razumem kot avtoričino stališče: »Obstajajo različne vrste slepote; slepota zaradi pomanjkanja ali zaradi preobilice luči.« Nemi liki so zame eno tistih besedil, ki raziskujejo in se igrajo, vendar tega ne počnejo brez smotra in mi zato osmišljajo sodobno dramsko pisanje.

Bralno štafeto podajam Alji Lobnik, ker me zanima, kaj bo napisala.

Povezava: Simona Hamer: Nemi liki


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/eva-krasevec-bere-sodobno-slovensko-dramo