Na Ptuju in v Ljubljani tradicionalni japonski ples

Avtor: STA

Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji v sklopu praznovanja 25. obletnice diplomatskih odnosov med državama ta teden gosti priznanega plesalca tradicionalnih japonskih plesov. Rankoh Fujima bo danes najprej nastopil v Dominikanskem samostanu na Ptuju, v četrtek pa še v Cankarjevem domu v Ljubljani.


Foto: Freeimages

"Odpotujte v čarobni svet tradicionalnega japonskega gledališča in plesa ter spoznajte del izjemno bogate tradicije dežele vzhajajočega sonca," sporočajo z japonskega veleposlaništva.

Plesalec japonskega tradicionalnega plesa in kulturni odposlanec japonske vlade Rankoh Fujima, po rodu iz Tokia, se je že kot otrok pri svoji babici in materi začel učiti japonski klasični ples, svoj prvi nastop pa je imel pri šestih letih.

Poleg klasičnih del, ki jih je podedoval po svoji prababici, babici in mami, je tudi avtor številnih avtorskih produkcij in koreografij, ki so nastala na podlagi literarnih del in skladb iz tujine.

Leta 2015 je premierno predstavil Nobunaga v predstavi z naslovom Deai (Srečanje), ki jo je organiziral v sodelovanju z znanima baletnikoma iz Rusije in Japonske Faroukom Ruzimatovom in Morihirom Iwato.

Za svoje delo si je prislužil številne nagrade, med njimi nagrado ministrstva za izobraževanje, kulturo, šport, znanost in tehnologijo Japonske za umetniško udejstvovanje in nagrado Agencije za kulturne zadeve Japonske za novinca na Nacionalnem umetniškem festivalu.

Trenutno deluje tudi kot član žirije na Nacionalnem plesnem tekmovanju Tokyo Shimbun, kakor tudi na Mednarodnem plesnem tekmovanju v Seulu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-ptuju-in-v-ljubljani-tradicionalni-japonski-ples