Novogoriško gledališče v novo sezono tudi z lutkovnim in plesnim abonmajem

Avtor: STA

V novi sezoni bodo v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica uvedli dve novosti - dosedanjim abonmajem se bosta pridružila še dva, lutkovni in plesni. Prav plesne predstave so že doslej poskušali uvesti v zadnje sezone, ki jih pripravljajo v sodelovanju z domačim plesnim Zavodom MN produkcija.


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

"Kot tretja nacionalna ustanova s področja uprizoritvenih umetnosti v državi smo zavezani k uprizarjanju tako klasičnih kot sodobnih dramskih del. Naša obveza je zajemati iz zakladnice tujih dramskih piscev in domačih avtorjev, pa tudi uprizarjati novitete. V programski zasnovi bomo izhajali iz patologije vsakdanjega življenja, moralnih vrednot, družbenih in političnih aktualnosti, izkušenj spomina," je na včerajšnji novinarski konferenci prihajajočo sezono predstavila direktorica Maja Jerman Bratec.

Sicer pa sezono 2017/2018 posvečajo 70-letnici nastanka mesta Nova Gorica. "Naj bo ta sezona nežen opomnik, da smo vsi krvavi pod kožo, da imamo vsi svoje sanje in pričakovanja ter predvsem, da je človek zmotljiv. Dovolimo si biti ljudje," pa je o prihajajoči gledališki sezoni povedal umetniški vodja Marko Bratuš, po čigar zamisli je pripravljen drugi del sezone.

Gledališki ansambel bo v lastni produkciji ali koprodukcijah na mali in veliki oder gledališča postavil osem premier.

Prva med njimi je koprodukcija z gledališču v Kopru, Puli in Trstu. Barufe, narejene po predlogi Goldonijevih Zdrah, je krstna uprizoritev komedije, ki povezuje štiri primorska profesionalna gledališča iz treh držav. Z mediteranskim temperamentom prežeto igro babilonske jezikovne pestrosti je režiral Vito Taufer.

Prva premiera na malem odru bo glasbena predstava za otroke Ronja, razbojniška hči, narejena po romanu švedske pisateljice Astrid Lindgren. To je zgodba o svobodi, strpnosti in močni ljubezni, ki zdravi še tako nerešljive konflikte. Režija je bila zaupana Jušu A. Zidarju, premiera pa bo že septembra.

Plesno dramska predstava ON/A bo premierno na velikem odru zaživela novembra, Michal Rynia in Nastja Bremec pa trenutno še izbirata plesalce med več kot 200 prijavljenimi iz vsega sveta. Ona/on tematizira najbolj izrabljeno, a hkrati zanimivo temo - ljubezen.

Predstava Galeb, ki temelji na Utvi Čehova, bo v režiji Paola Magellija zaživela na velikem odru v začetku decembra. Po motivih televizijske oddaje Top lista nadrealista bodo 22. februarja na oder postavili krstno uprizoritev komedije Nadrealisti v režiji Tijane Zinajić.

Na velikem odru bo v zaključku sezone postavljeno še eno klasično dramsko delo, Evripidove Trojanke. Prva slovenska uprizoritev v režiji Jaše Kocelija je obsodba nepravičnih vojn, sprašuje se o odgovornosti in krivdi zanje in je še kako aktualna tudi v sedanjem času, menijo v gledališču.

Na malem odru novogoriškega gledališča pa bodo gledalcem ponudili še Molierovega Don Juana v režiji Daniela Daya Škufce. Uprizoritev se bo spraševala o posameznikovi svobodi v sodobnem svetu ter o mejah te svobode v okvirih družbene morale.

Druga je Ekshibicionist Dušana Jovanovića, ki jo bo na novogoriški oder postavil režiser Marko Bulc. Avtor je leta 2002 prejel nagrado Slavka Gruma za najboljše dramsko besedilo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/novogorisko-gledalisce-v-novo-sezono-tudi-z-lutkovnim-in-plesnim-abonmajem