V Ljubljani rajanje s 60-letno Muco Copatarico

Avtor: STA

Letos mineva 60 let od nastanka priljubljene otroške slikanice Muca Copatarica avtorice Ele Peroci, ki jo je ilustrirala Ančka Gošnik Godec. V sklopu festivala Junij v Ljubljani se bodo muci danes poklonili z lutkovnimi predstavami, srečanjem z ilustratorko Ančko Gošnik Godec, delavnicami, razstavo in rajanjem s knjižno junakinjo.


Foto: Damjan Švarc

Muca Copatarica je med številnimi generacijami zelo priljubljena pravljica. V njej otroci iz Male vasi nekega jutra ne najdejo svojih copat. Zvečer jih niso pospravili, zato jih je odnesla muca. Otroci se bosi odpravijo v gozd, da bi jo poiskali. Sredi gozda nato le najdejo belo hišico z rdečo streho, na vratih pa je pisalo Muca Copatarica. Ko so potrkali na vrata, jih je muca povabila v hišo. Copati so bili oprani in zakrpani ter v ravni vrsti zloženi na polico. Otroci so zadovoljni našli svoje copate in se odpravili domov.

Zgodba je bila v Sloveniji in na tujem večkrat uprizorjena kot lutkovna predstava.

Dogajanje v sklopu festivala Junij v Ljubljani v Parku Zvezda se bo začelo ob 10. uri z gledališko predstavo Muca Copatarica v izvedbi Lutkovnega gledališča FRU-FRU. Po predstavi bodo podelili priznanja za likovni natečaj Muca Copatarica nagrajenim vrtcem in osnovnim šolam, sledi pa rajanje z Muco copatarico. Ponovitev predstave bo na sporedu še ob 17. uri.

Opoldne bo v knjigarni Konzorcij Mladinska knjiga priredila slavnostni pogovor ob 90. osebnem jubileju ilustratorke Ančke Gošnik Godec. Mati podobe Muce Copatarice bo po popoldanski predstavi delila podpise.

V nedelja, 18. junija, pa bo v paviljonu parka Zvezda na sporedu predstava Muca Copatarica v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj, v kateri muco igra Desa Muck.

Jubilej Muce Copatarice so v soboto že praznovali na Otroškem knjižnem festivalu, ki ga je obiskala tudi Ančka Gošnik Godec.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljani-rajanje-s-60-letno-muco-copatarico