Republika Slovenija na Poljskem

Avtor: SMG

Festival Malta Poznanj je eden največjih poljskih festivalov z interdisciplinarnim programom, ki zajema gledališče, glasbo in vizualno umetnost. Letošnja izdaja nosi naslov Platforma Balkan, program pa sta pripravila režiser Oliver Frljić in umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča Goran Injac.


Foto: Nejc Saje

Kustosa sta o programu zapisala: »Najin namen ni predstaviti realnega geografskega ali geopolitičnega prostora in njegove značilne kulturne produkcije. Izbrani umetniki, njihove predstave ali likovni projekti ter program pogovorov skušajo Balkan pokazati kot diskurzivni konstrukt. Ta je, enako kot vsaka druga takšna tvorba, podvržen različnim rabam in zlorabam, negativnemu ali pozitivnemu stereotipiziranju. Midva si ga zamišljava, ga doživljava in si ga predstavljava drugače. Kot neobstoječ, nenacionalen prostor, ki se konstituira v trenutku, ko se srečamo, in obstaja le toliko časa, dokler smo v njem udeleženi. Cilj izbranih projektov je proizvesti konkretno znanje in predstaviti umetniška orodja, ki so pomembno sredstvo za kritično komentiranje trenutne družbene in politične realnosti.«

Festival spremljajo protesti poljskih skrajnih desničarskih skupin in katoliških organizacij, ki so se začeli po premieri predstave Kletev (Kłatwa; režija Oliver Frljić, dramaturgija Goran Injac) v Teatru Powszechny v Varšavi in se razširili tudi na festival Malta. Poljski minister za kulturo Piotr Gliński (desničarska stranka Zakon in pravičnost – PiS) je zahteval celo uradno zamenjavo kuratorjev, češ da za provokatorje na Poljskem ni prostora. Ministrstvo je ustavilo financiranje festivala, ne glede na to, da ga k temu zavezuje triletna pogodba.

Festival bosta odprla Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana s predstavo Republika Slovenija, ki bo na sporedu 17. in 18. junija. Slovensko kulturo in umetnost bodo zastopali še Janez Janša s projekcijo filma in predstavitvijo projekta Ime mi je Janez Janša ter novim projektom 350 Janez Janša Bottles, Bojana Kunst s predavanjem in predstavitvijo poljskega prevoda svoje knjige Umetnik na delu in skupina Laibach, s koncertom katere se bo festival končal.

Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/republika-slovenija-na-poljskem