V Križankah premierno muzikal Vesna o mladostniških prigodah

Avtor: STA

V Križankah bodo krstno uprizorili muzikal Vesna po istoimenskem slovenskem filmu iz leta 1953. Za njim stoji ustvarjalna ekipa, ki je pred tremi leti za glasbeno gledališče priredila Tavčarjev roman Cvetje v jeseni: avtor glasbe Matjaž Vlašič, režiser Vojko Anzeljc, libretist Janez Usenik, koreograf Miha Krušič in producent Gorazd Slak.


Foto: Freeimages

Kot so sporočili iz Ljubljana festivala, je zaradi slabe vremenske napovedi nocojšnja uprizoritev muzikala Vesna prestavljena na ponedeljek, 12. junija, ob 21. uri. Imetnikom vstopnic za nocojšnjo predstavo vstopnic ni potrebno menjavati, saj bo 12. junija veljal isti sedežni red.

Črno-beli slovenski film Vesna režiserja Františka Čapa po scenariju Mateja Bora in na glasbo Bojana Adamiča je bila prva prava komedija, ki je nastala v Sloveniji. Zgodba o življenju srednješolcev se dogaja v Ljubljani na pomlad, v času pred maturo, ko se morajo bodoči maturanti posvetiti izpitom, po glavi pa se jim mota vse kaj drugega.

Trije sošolci, prepričani, da do uspeha vodi lažja pot, si umislijo bližnjico, po kateri jih bo popeljala Hiperbola, hči strogega profesorja matematike Kosinusa. Dogovorijo se, da jo mora eden od njih, Samo, osvojiti in tako priskrbeti matematične naloge. Zatakne pa se, ko se izkaže, da dekle, ki se pojavi na zmenku, ni tista, za katero so mislili, da je profesorjeva hči.

Iz te filmske zgodbe, ki si jo je premierno ogledalo skoraj 95.000 gledalcev in sodi med najbolj gledane slovenske filme, leta 1957 pa je sledilo še nadaljevanje Ne čakaj na maj, je nastal muzikal, ki je po besedah ustvarjalcev nova različica iste zgodbe. Muzikal se sicer naslanja na klasiko, govorjeni dialogi so večinoma kar iz scenarija, prav tako so se dosledno držali zgodbe, nov moment pa so pesmi. "Vendar nagovarjajo z drugačno atmosfero in poudarki," je za današnji časopis Delo povedal Usenik. Libretist upa, da ga bodo gledalci dojeli kot delo, ki "se priklanja starim mojstrom, a jih ne kopira".

Po njegovem mnenju se Vesna tudi danes dogaja v nekem sanjskem času, ki je ravno prav podoben našemu, da nas pritegne, v času, v katerem ima Samo zaradi izmaknjenih maturitetnih nalog težave le s slabo vestjo in strogim profesorjem, ne pa s kriminalisti, kar bi se zgodilo v resničnem svetu. Kot eno glavnih odlik zgodbe pa Usenik izpostavlja, da bi se ta lahko zgodila tudi kje drugje.

"Odnosi se v resnici niso spremenili. Ko se zaljubimo, čutimo enake metuljčke v trebuhu, kot smo jih včasih. In še vedno sanjamo o podobnih stvareh kot takrat - radi bi ljubili in bili ljubljeni. Na ta čustva trka Vesna in nas opominja, da so pomembnejša od trendov in neodvisna od tehnologije," je še povedal Usenik.

Muzikal bo uprizorjen na sceni Grete Godnič in v kostumih Vesne Mirtelj, orkestracijo podpisuje Boštjan Grabnar. V vlogi Vesne bo Flora Ema Lotrič v alternaciji s Sašo Lešnjek, Samo bo Robert Korošec v alternaciji z Dominikom Vodopivcem, Sandi bo Klemen Bunderla v alternaciji z Boštjanom Korošcem, Krištof pa Srđan Milovanović v alternaciji z Matevžem Derendo. Kosinusa bo odigral Marjan Bunič v alternaciji z Igorjem Ribičem, vlogo Hiperbole so zaupali Taniti Rose, Antei Mramor in Mariši Jagodic Fili, piše na spletni strani Ljubljana festivala.

Vesna bo namreč uprizorjena pred začetkom letošnjega 65. festivalskega poletja v prestolnici. Poleg premiere, ki je razprodana, bodo predstave na sporedu še v četrtek, petek in soboto, vsakokrat ob 21. uri.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-krizankah-premierno-muzikal-vesna-o-mladostniskih-prigodah