Na Dolenjskem Srečanje lutkovnih in otroških gledaliških skupin Slovenije

Avtor: STA

V Dolenjskih Toplicah in Novem mestu se je včeraj začelo zaključno državno Srečanje lutkovnih in otroških gledaliških skupin Slovenije, ki bo potekalo do četrtka. Na srečanju bodo predstavili najboljših 11 lutkovnih in 12 otroških gledaliških predstav zadnje sezone. Srečanje je namenjeno tudi izobraževanju in predstavitvam.


Foto: Arhiv JSKD

Z Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti so sporočili, da je prireditev edino pregledno slovensko srečanje ali festival, ki mladim lutkovnim in gledališkim ustvarjalcem omogoča brezplačno predstavitev širši javnosti, hkrati pa strokovni spremljevalci nastopajoče ustrezno ocenijo ter jim dajo napotke.

Srečanja so tudi izobraževalnega pomena. Njihov namen je predvsem predstavitev kakovostne rasti ljubiteljskega gledališča in lutkarstva, nanj se lahko prijavijo ljubiteljske lutkovne in otroške gledališke skupine, ki delujejo na območju Slovenije, v zamejstvu ali tujini.

Na letošnje srečanje se je po podatkih prirediteljev prijavilo 87 lutkovnih predstav vrtčevskih, šolskih in ljubiteljskih skupin, na zaključno državno srečanje pa se jih je uvrstilo 11. Od 239 prijavljenih predstav otroških gledališč vrtcev, osnovnih šol in kulturnih društev pa se jih je na zaključno srečanje je uvrstilo 12.

V sklopu srečanja potekajo tudi gledališke in lutkovne mentorske delavnice, najboljšim skupinam pa bodo podelili srebrne in zlate plakete, so še zapisali pri republiškem skladu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-dolenjskem-srecanje-lutkovnih-in-otroskih-gledaliskih-skupin-slovenije