V Moskvi podelili nagrade benois de la danse

Avtor: STA

V moskovskem Bolšoj teatru so v torek zvečer razglasili dobitnike nagrad baletnega tekmovanja Benois de la Danse. Nagrado benois de la danse za najboljšega koreografa v lanskem letu je prejela kanadska koreografinja in plesalka Crystal Pite za predstavo The Seasons' Canon (Antonio Vivaldi/Max Richter) v izvedbi pariške opere in baleta.


Bolšoj teater / Foto: Theefer, via Wikimedia Commons

Nominirancev za najboljšega koreografa je bilo sedem, med njimi je bil tudi koreograf in umetniški vodja Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor Edward Clug. Nominiran je bil s predstavo Handman v izvedbi Nizozemskega plesnega gledališča (NDT 2), pri kateri je kot skladatelj in izvajalec sodeloval tudi Milko Lazar.

Poleg Cluga so bili za omenjeno nagrado nominirani še Sidi Larbi Cherkaoui, Hyo-Hyung Kang, Akram Khan, Alexey Ratmansky in Demis Volpi.

Žirija pod vodstvom ruskega koreografa Jurija Grigoroviča je nagrado za najboljšo baletno plesalko prisodila Ludmili Pagliero iz pariške opere in baleta ter Marii Riccetto iz Urugvajskega nacionalnega baleta.

V kategoriji plesalcev sta bila nagrajena Hugo Marchand iz pariške opere in baleta ter Denis Rodkin iz Bolšoj teatra. V obeh kategorijah je bilo nominirancev prav tako po sedem.

Za življenjsko delo pa je bila nagrajena brazilska plesalka in koreografinja Marcia Haydee.

Baletno tekmovanje Benois de la Danse je leta 1991 ustanovilo Mednarodno plesno združenje v Moskvi. Vsako leto se na njem predstavijo najnovejše baletne stvaritve z vsega sveta, nato pa žirija, ki jo sestavljajo vrhunski baletni ustvarjalci pod vodstvom Grigoroviča, izbere zmagovalce v različnih kategorijah.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-moskvi-podelili-nagrade-benois-de-la-danse