Mirandi Caharija bodo drevi izročili tantadruja za življenjsko delo

Avtor: STA

V Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu bo drevi prireditev, na kateri bodo igralki Mirandi Caharija izročili tantadruja za življenjsko delo. Kot piše v obrazložitvi, je lavreatka s svojim igralskim deležem v 160 uprizoritvah različnih žanrskih usmeritev močno zaznamovala delovanje v SSG v Trstu in povsod, kjer je gledališče gostovalo.


Miranda Caharija / Foto: Marko Modic, arhiv SLOGI

Nagrado treh primorskih gledališč - Gledališča Koper, SNG Nova Gorica in SSG v Trstu, letos podeljujejo sedmič. Letošnjo žirijo so sestavljali Meta Hočevar, Teja Glažar in Igor Pison.

Mirando Caharija so s tedanjem Slovenskim narodnim gledališčem v Trstu najprej povezala učna leta, pod njegovim okriljem je zaključila interno igralsko in baletno šolo. Že v času šolanja je nastopila v manjših vlogah, pri 18 letih pa je postala njegova stalna članica.

Že v prvi sezoni si je ustvarila ime z naslovno vlogo, Goljevo Sneguljčico. Zaradi majhnosti tržaškega ansambla je bila primorana igrati vse, kar je bilo mogoče; v posameznih sezonah, v katerih so takrat odigrali po osem ali več premiernih uprizoritev, je nastopila vsaj v šestih od njih.

V drugem desetletju dela v gledališču se je dokazala tudi kot interpretinja karakternih vlog in prejela prva igralska priznanja: leta 1975 na Borštnikovem srečanju nagrado za mlado igralko, slabe tri leta pozneje prav tako na Borštnikovem srečanju nagrado občinstva in leta 1977 nagrado Sklada Staneta Severja.

Osemdeseta leta minulega stoletja ji niso bila naklonjena in četudi med vlogami najdemo velike, je bila igralka sposobna občinstvu pokazati več, kot je bilo zanjo pravih vlog ali ponujenih priložnosti. Novo priložnost ji je v tistih letih ponudil film. Na filmu je sicer debitirala že leta 1965, sredi 80. let pa je posnela svoj najodmevnejši film, Eva, v režiji Francija Slaka, v katerem je odigrala naslovno vlogo.

V sezoni 1989/90 je odigrala eno svojih magistralnih vlog, Serafino Delle Rose v Williamsovi Tetovirani roži v režiji Maria Uršiča. Ob 40-letnici umetniškega dela pa je odigrala naslovno vlogo v drami Deja Husu, ki jo je ob njenem igralskem jubileju in v letu, ko je prejela Borštnikov prstan, prav zanjo napisal in tudi režiral Mario Uršič.

Z igralcem Livijem Bogatcem je tudi vrsto let nastopala v radijski oddaji Za smeh in dobro voljo na Radiu Trst A, z igralskim kolegom in režiserjem Uršičem pa v predstavah, ki so jih poleti igrali na odprtem v Križu pri Trstu.

Poleg nagrade za življenjsko delo bodo razglasili tudi dobitnika nagrade tantadruj za najboljšo vlogo in za predstavo. O teh je odločala žirija v sestavi Matej Bogataj, Marij Čuk in Vojko Belšak. Novost letošnje podelitve je, da bo žirija podala tudi splošno oceno o delovanju posameznih gledališč v sezoni 2016/17.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mirandi-caharija-bodo-drevi-izrocili-tantadruja-za-zivljenjsko-delo