V LGL mehansko-električna lutkovna predstava o malem robotu

Avtor: STA

Na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bo drevi premiera mehansko-električne lutkovne predstave Mašinerija v režiji Zorana Petroviča, ki je nastala po češki računalniški igrici Machinarium. Predstava, namenjena otrokom, starejšim od petih let, v središče postavlja malega robota, odvrženega na smetišču zunaj robotskega mesta.


Foto: Urška Boljkovac

Mašinerijo je navdihnila priljubljena in večkrat nagrajena računalniška igrica Machinarium, ustvarjena v Amanita Design studiu na Češkem. Protagonist je mali robot, ki se zbudi na smetišču in se najprej ne more spomniti, kaj se mu je zgodilo, a sčasoma se mu spomin povrne. Zgodil se je državni udar, po katerem je oblast v mestu prevzela tolpa zlobnih robotov. Med pučem je izgubil zavest, zato so ga odvrgli kot smet.

Mali robot se odloči rešiti mesto, njegove prebivalce in predvsem svoje dekle, ki je ostalo ujeto za mestnimi zidovi. Za dosego tega mora opraviti številne naloge, prebroditi nevarnosti in izzive, s čimer pokaže najmlajšemu občinstvu, da lahko tudi še tako majhen, na videz nemočen posameznik s svojimi dejanji spreminja svet na bolje, so zapisali v LGL.

Avtorje predstave je pri ustvarjanju navdihnil svet kovinskih odpadov, električnih in mehanskih igračk, starih računalniških igric in osebnih računalnikov. Material, na katerem sloni predstava, je kovina.

Lutke, roboti, robotsko mesto so poustvarjeni iz starih odpadnih materialov in električnih naprav, kot so svetilke, kolesja, kuhinjski mešalnik, toaster, radio. Tako skriti, pozabljeni in skrivnostni predmeti zaživijo novo življenje ter soustvarjajo estetiko predstave, so zapisali v LGL, kjer menijo, da predstava tudi po tej plati nagovarja mlade gledalce in jih želi popeljati v pravljični svet mehanike, elektronike in robotike.

V predstavi igrajo Miha Arh, Polonca Kores in Matevž Müller. Dramaturg je Marek Turošik, avtorja likovne podobe, scenografa in kostumografa sta Marianna Stranska in Marek Brožek, avtorica glasbe pa Lea Čehovin.

Zoran Petrovič je končal študij režije na gledališki akademiji Damu v Pragi, smer alternativno in lutkovno gledališče. Vodi društvo Moment, ki se ukvarja z razvojem neodvisnega gledališča, in Intimni oder, prostor za razvoj sodobnih uprizoritvenih umetnosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-mehansko-elektricna-lutkovna-predstava-o-malem-robotu