V Mariboru v petek ponovno operna noč v Mestnem parku

Avtor: STA

V okviru festivala Ezl ek bodo v petek zvečer v mariborskem Mestnem parku ponovno priredili koncert najlepših opernih arij v izvedbi Simfoničnega orkestra SNG Maribor in solistov mariborske Opere. V soboto bosta sledila humanitarni pohod in tradicionalni Poklon Ezl eku, v nedeljo pa po novem še mestni piknik.


Janko in Metka / Foto: Damjan Švarc

Festival se je razvil iz dogodka, ki ga je društvo Ezl ek vrsto let prirejalo v spomin na nekoč znano zbirališče mladih pred Kavarno Astoria v Mariboru. "Glavno vodilo je druženje," je včeraj pojasnil predsednik društva Mitja Špes.

Pomembna prelomnica je bila pred tremi leti, ko so v dogajanje vključili opero na prostem, ki je v javnosti naletela na zelo dober odziv. Tako tudi letos pričakujejo veliko poslušalcev na promenadi Mestnega parka, kjer bo nastopil Simfonični orkester Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor pod taktirko Simona Krečiča in s solisti Rebeko Lokar, Sabino Cvilak, Petjo Ivanovo, Andrejo Zakonjšek Krt, Guadalupe Barrientos, Ireno Petkovo, Martinom Sušnikom, Jakijem Jurgcem in Juretom Počkajem. Na programu so odlomki iz znanih oper Mozarta, Bellinija, Donizettija, Puccinija, Verdija, Bizeta, Karmana in Laraja.

Koncert ob 20. uri predstavlja začetek festivala Ezl ek, hkrati pa gledališče z njim slovesno zaključuje letošnjo operno sezono in napoveduje novo. Za vse obiskovalce bo tako uvedena enkratna 48-urna ponudba za popust ali brezplačno vstopnico pri nakupu abonmaja za sezono 2017/2018.

V nadaljevanju festivala Ezl ek bo v soboto dobrodelno društvo Koraki za korakce v Mestnem parku izvedlo že 10. dobrodelni pohod, ki ga bodo začeli z otroško predstavo Andreja Rozmana Roze Janko in Metka v izvedbi Drame SNG Maribor in nastopi učencev. Z zbranimi sredstvi nameravajo kupiti terapevtske pripomočke za Zavod za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja Dornava, opremiti gibalnico na OŠ Dušana Flisa Hoče ter računalniško učilnico na OŠ Leona Štuklja v Mariboru.

Okoli poldneva bo Turistično društvo Maribor predstavilo projekt Nekoč v parku z modno revijo starih oblačil, na Grajskem trgu pa bo tradicionalni Poklon Ezl eku, ki bo letos potekal že štirinajstič. V programu, ki ga bo povezoval Jože Grobler, bodo med drugim nastopili Lidija Kodrič, Rudi Šantl, Ivo Mojzer, Drago Šauperl in Milan Petrovič, ki slavi 55 let glasbene kariere.

Tretji festival Ezl ek se bo zaključil v nedeljo z mestnim piknikom. To je novost, ki jo nameravajo prirejati tudi ob drugih priložnostih. V Mestnem parku bodo uredili mizice in sedišča iz eko palet, obiskovalci pa bodo lahko uživali v dobrotah iz košarice, ki jih bodo z izdelki lokalnih ponudnikov pripravili dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-v-petek-ponovno-operna-noc-v-mestnem-parku