Rok Andres bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Rok Andres

Rok Andres, dramaturg in asistent na Univerzi v Novi Gorici, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejel iz rok Anje Krušnik Cirnski. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Ljudski demokratični cirkus Sakešvili Roka Vilčnika - rokgreja.


Rok Andres / Foto: Simona Ješelnik

Moji predhodniki so izbrali in reflektirali nekaj dobrih tekstov, ravno toliko, da sem se najprej znašel v zadregi, kako sploh izpeljati nalogo, ki mi jo je Anja predala v dramatični štafeti. Med večkratnim sprehodom po portalu sem se zavedel, da sem v zadnjih dveh letih prebral okoli 150 sodobnih (tako rekoč toplih) slovenskih dramskih besedil, ne toliko iz veselja in radosti (čeprav uživam v branju dramatike) kot po dolžnosti. In moj izbor ne more biti zelo drugačen od izbora, ki sem ga že opravil.

Zato želim bralcem priporočiti lanskega zmagovalca natečaja za Grumovo nagrado: Ljudski demokratični cirkus Sakešvili Roka Vilčnika - rokgreja.

Izbral sem ga še posebej zato, ker je doživel svojo uprizoritev (in vsako dramsko besedilo svoj namen izpolni, kadar zaživi na odru), da bi lahko bralec vzporejal oba svetova; dramskega in gledališkega. Smo v obdobju, ko se produkcija slovenske dramatike vzpenja (v kvaliteti in kvantiteti), gledališča pa ji ne sledijo, naj bo to zaradi trendovskega pristopa k avtorskim projektom ali iz nezanimanja. A včasih se zdi, da sodobna dramatika ne zanima niti režiserjev in dramaturgov, kaj šele bralcev in gledalcev.

Zato je Ljudski demokratični cirkus Sakešvili prava izbira, da prebudi zanimanje za branje dramatike v času, ko imamo občutek, da je svet podivjal ali zbolel za kakšno zunajzemeljsko okužbo, ko je že vse tako čez rob, da komaj čaka na boleč padec. Ker spregovori o svetu (politiki, družbi, odnosih ... kar želite) na način, kot se je izpisoval absurd proti nedemokratičnim režimom naše preteklosti ali kot so komediografi skozi zgodovino slikali anomalije svojega časa. Sakešvili dokazuje, da je lahko tekst boleče aktualen, a tudi izredno duhovit, da je lahko kritika stvarnosti tako "v fris" in obenem tako subtilno zapakirana. In to s popolnoma klasičnim dramskim pristopom. Nazadnje pa je to smrtno resna igra o ... svetu ... vsemu ... niču ...

»Sakešvili: Ali obstaja še kaj drugega?«

Štafeto branja sodobne dramatike predajam v roke spoštovani kolegici Evi Mahkovic, ki bo s svojim pretanjenim čutom znala najti (do zdaj) spregledane posebnosti in skrite kotičke ponujenih besedil. Veselim se njenega komentarja in uvidov ostalih sobralcev.

Povezava: Rok Vilčnik - rokgre: Ljudski demokratični cirkus Sakešvili


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/rok-andres-bere-sodobno-slovensko-dramo