V APT premiera Slovenija gori v režiji Sebastijana Horvata

Avtor: STA

V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu bodo drevi ob 20. uri v režiji Sebastijana Horvata prvič uprizorili predstavo Slovenija gori. Zanjo so uporabili motive romana Sence ne gorijo Erika Valenčiča, Horvat, ki je podpisan tudi kot avtor, je besedilo pripravil skupaj z igralci. Predstava je posvečena 100-letnici začetka oktobrske revolucije.


Foto: Arhiv Anton Podbevšek teater

Iz APT so sporočili, da so režiser Horvat in nastopajoči ter soavtorji besedila, Nejc Cijan Garlatti, Iztok Drabik Jug, Alja Kapun, Noemi Veberič Levovnik in Aljoša Ternovšek, zbrali vse zgodbe ponižanj, sistematskega prezira, osebnega gnusa in družbene tesnobe.

Organizirano zbiranje jih ni zanimalo, ob sodobnem in po njihovem mnenju dušečem stanju pa so "prerasli aktivizem" in "bedne ideje o političnem udejstvovanju".

Namreč sodobne reforme niso nikakršne bele knjige, študije, elaborati, programi ali trajnostni razvoj. Imajo eno samo rešitev in ta je, "da se iz garaže zapeljejo v garažo, odprejo vrata pekla, katerih plamen objame vse in za seboj ne pusti nič razen sivega pepela", so še sporočili iz APT.

Dramaturg predstave Slovenija gori je Andrej Zupanec, scenografka Barbara Kapelj in kostumografinja Belinda Radulović. Glasbo je prispeval Drago Ivanuša.

V APT bodo letos pripravili štiri predstave, ki se tematsko navezujejo na 100-letnico oktobrske revolucije. Horvatova Slovenija gori je druga v tem nizu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-apt-premiera-slovenija-gori-v-reziji-sebastijana-horvata