Lorencijeva Iliada v nedeljo zadnjič na odru Cankarjevega doma

Avtor: STA

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo v nedeljo, 21. maja, še zadnjič na sporedu Homerjeva Iliada v režiji Jerneja Lorencija. Velika slovenska koprodukcija, ki si jo je od premiere januarja 2015 ogledalo več kot 24.000 gledalcev, prejela pa je tudi vrsto nagrad in bila odigrana na evropskih festivalih, ostaja na repertoarju gostovanj.


Foto: Peter Uhan

Kot so povedali v MGL, ki je poleg SNG Drama Ljubljana in Cankarjevega doma koproducent predstave, Iliada ostaja na repertoarju vseh treh hiš v smislu gostovanj. Tako so že dogovorjeni, da bo junija potovala v Romunijo na mednarodni gledališki festival v Sibiu ter oktobra na mednarodni gledališki forum Teart v beloruski Minsk. Odprte so še možnosti za gostovanji na Nizozemskem in v Franciji.

Antični ep, ki v heksametrih opisuje izsek iz vojne med Trojanci in Grki, so za gledališče priredili režiser Lorenci ter Matic Starina in Eva Mahkovic. Lorenci je pri predstavi izhajal iz prapevca in heksametra ter iz govora in petja, ki v antiki nista bila ločena. V predstavi nastopajo Jure Henigman, Nina Ivanišin, Aljaž Jovanović, Gregor Luštek, Marko Mandić, Zvezdana Novaković, Jette Ostan Vejrup, Tina Potočnik, Matej Puc, Blaž Setnikar, Janez Škof in Jernej Šugman.

Drugi soustvarjalci so bili Lorencijevi stalni sodelavci: scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Belinda Radulović, koreograf Gregor Luštek in oblikovalec luči Pascal Merat. Dramaturga sta bila Eva Mahkovic in Starina, lektorica je Tatjana Stanič.

V letu premiere je koprodukcija gostovala na beograjskem Bitefu in na mariborskem Borštnikovem srečanju. Lani so jo videli na mednarodnem gledališkem festivalu Kontakt v poljskem Torunu ter v Bolgariji na gledališkem festivalu Poletje v Varni in festivalu Svetovno gledališče v Sofiji.

Z Bitefa se je vrnila z nagrado časopisa Politika za najboljšo režijo in nagrado občinstva, iz Toruna pa z veliko nagrado festivala, nagrado kritikov in novinarjev za uprizoritev Iliada ter nagrado za najboljšo zvočno podobo Branku Rožmanu in izvajalcem.

Tri nagrade je prejela tudi na domačem Borštnikovem srečanju: žirija je nagradila izvedbeno-igralski ansambel za kolektivno igro, Jette Ostan Vejrup je dobila Borštnikovo nagrado za igro za vlogo Here, Pascal Merat pa za oblikovanje svetlobe.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/lorencijeva-iliada-v-nedeljo-zadnjic-na-odru-cankarjevega-doma