Ptujsko gledališče v naslednji sezoni s šestimi novitetami

Avtor: STA

V Mestnem gledališču Ptuj so danes predstavili gledališko sezono 2017/2018. Ta prinaša šest novih predstav, polovico jih bodo ustvarili v koprodukciji. Organizacijsko in kadrovsko bo najbolj zahtevna predstava Stenica, ki je nastala v sodelovanju s kranjskim Prešernovim gledališčem, uspešnica leta pa bi lahko bila žlahtna komedija Ljubim Franja.


Mestno gledališče Ptuj / Foto: Gregor Mlakar, STA

Novo gledališko sezono bodo na Ptuju po besedah direktorja Petra Srpčiča septembra začeli s komedijo Visoka napetost, ki je bila načrtovana že za to sezono. Avtor besedila je Matjaž Javšnik, režijo pa bo prevzel Srpčič. Javšniku se bo na odru pridružila Urška Vučak Markež, trenutno uspešna udeleženka šova Zvezde plešejo na komercialni televiziji.

Srpčič bo v novi sezoni režiral tudi monokomedijo Božiček po besedilu Conorja McPhersona. V njej se bo v vlogi gledališkega kritika preizkusil po rodu ptujski igralec Gorazd Jakomini, sicer član ansambla SNG Nova Gorica.

Septembra bodo na oder prvič postavili tudi otroško predstavo Trnuljčica, ki bo nastala v režiji Saše Jovanovića ter z igralkama Tino Oman in Lidijo Sušnik. Nekoliko starejši mladini bo od novembra namenjena koprodukcijska predstava iCankar v režiji Maruše Kink ter z igralci Natašo Keser, Juretom Kopušarjem in Gregorjem Prahom, pri kateri so Ptujčani združili moči s Cankarjevim domom in Zavodom Margarete Schwarzwald.

Edina predstava z nekoliko širšo igralsko zasedbo bo avtorska komedija Jerneja Lorencija Stenica, ki je nastala po motivih Vladimirja Majakovskega. Premiera je bila že februarja v Kranju, saj je nastala v koprodukciji s tamkajšnjo gledališko hišo.

Povsem lastna pa bo predstava Ljubim Franja (I love Njofra), ki jo bo režiral gledališki ustvarjalec Samo M. Strelec. Premierna uprizoritev je predvidena za konec junija ali začetek julija 2018 na gradu Turnišče. V komediji, od katere si obetajo tudi številne ponovitve in gostovanja, s tem pa tudi več kot potreben zaslužek, se bosta predstavila stara znanca slovenskih odrov Vlado Novak in Gojmir Lešnjak Gojc.

"Sezona bo bogata, raznovrstna in nam bo preko zrcala življenja, kot včasih poimenujemo gledališče, kazala odsev naše realnosti, torej stvari take, kot so," je povedal Srpčič. Ob tem je spomnil, da bodo tudi v prihodnji sezoni izvajali že uveljavljene štiri abonmaje, po dva za otroke in odrasle, ter gostili tudi zunanje predstave in druge prireditve.

Prvi mož ptujskega gledališča je sicer poln optimizma glede nove sezone, hkrati pa mešanih občutkov ob izteku aktualne sezone.

Zadovoljen je z obiskom in strokovno odličnostjo dela ansambla, kar so potrdile pobrane nagrade, od tega tri mednarodne nagrade in tri z osrednjega slovenskega gledališkega festivala - Borštnikovega srečanja za predstavo Cucki. Slednja je zmagala tudi na celjskih Dnevih komedije.

"Če k temu prištejem še rekorden izkupiček, ki smo ga lani zaslužili sami, saj smo rekordni znesek izpred leta dni presegli še za 20 odstotkov, bi lahko pomislili, da se nam res cedita med in mleko. A ta medalja ima tudi drugo plat, ta pa še zdaleč ni žlahtna, prej zarjavela in žalostna," je povedal Srpčič.

Dodal je, da se za ptujsko gledališče glede sofinanciranja delovanja s strani mesta in ustanovitelja ni veliko spremenilo. Še zmeraj so kadrovsko kronično podhranjeni ter delujejo v objektu, ki ga vse bolj najeda zob časa, saj se v hišo vse od neposrečene obnove izpred devetih let praktično ne vlaga. Vsak dan zato trepetajo, kdaj bo zaradi odpovedi katerega od ključnih sistemov ustavljeno njihovo delovanje, medtem ko o estetski podobi in nedokončani obnovi Srpčič niti ne želi izgubljati besed.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ptujsko-gledalisce-v-naslednji-sezoni-s-sestimi-novitetami