Ustanovitelju Borštnikovega srečanja posvečeni Dejansko Gospod

Avtor: Samo M. Strelec

Prva slovenska uprizoritev drame Dejansko Gospod, ki jo ustvarjalci posvečajo režiserju Franu Žižku (1914–2008), očetu ptujskega avantgardnega gledališča, bo premiero doživela 9. junija 2017 v produkciji zavoda Novi ZATO. Ptuj.


Foto: Arhiv Novi ZATO.

Fran Žižek je prišel na Ptuj leta 1938 na povabilo gimnazijskega profesorja Antona Ingoliča in tu ustanovil neodvisno avantgardno gledališče (pri čemer so ga v Mariboru uspešno ovirali).

Na Ptuj je Žižek nato med drugimi povabil režiserja in igralca Jožeta Babiča, pri njem je začel svojo igralsko pot poznejši nosilec Borštnikovega prstana Aleksander Krošl.

Po vojni je bil Fran Žižek pionir slovenske televizije. Leta 1966 je ustanovil osrednji festival slovenskega gledališča – Borštnikovo srečanje.

Avtor drame Dejansko Gospod je sodobni nemški dramatik Philipp Löhle, ki si bo ptujsko predstavo tudi sam ogledal na prvi reprizi.

Löhle se je rodil v Ravensburgu. Študiral je zgodovino, teatrologijo, medijske študije in nemško literaturo v Erlangnu in Rimu. Od leta 2011 je bil zaposlen kot dramaturg v gledališčih v Berlinu, Mainzu in Mannheimu. Za svoja literarna dela je prejel številne nagrade, priznanja in štipendije.

Drama Genannt Gospodin je bila prevedena v petnajst jezikov in uprizorjena na odrih po vsej Evropi. Prejela je več nagrad, med njimi nagrado Zveze nemških industrialcev (2007). Praizvedba je bila leta 2007, na samem začetku finančne krize, v Schauspielhaus Bochum, v režiji Krista Šagorja.

V soboto, 10. junija, ob 11. uri bo potekal pogovor z avtorjem, okrogla miza z naslovom Dramatik(a) – položaj v družbi. Nemčija : Slovenija. Srečanje na domačem terenu bo vodila Brina Rafaela Klampfer.

Režiser, prevajalec in scenograf uprizoritve je Samo M. Strelec, nastopajo Andraž Jug, Mirel Knez, Uroš Potočnik in Violeta Tomić. Kostumograf je Slavo Sever.

Ponovitve predstave bodo na sporedu 9., 10., 11., 30. junija ter 1. in 2. julija ob 20. uri v AFŽ – ambientu Frana Žižka pri Pomaranči ob Dravi, Ob Dravi 3 a. Vstopnice so na voljo v TIC Ptuj, tel.: 02/779 60 11, e-pošta: info@ptuj.info.

Ko bomo veliki, bomo Žižku na Ptuju postavili spomenik. Za zdaj zmoremo uprizoritev.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/franu-zizku-posvecen-dejansko-gospod