V CD premiera opere Obrat vijaka v režiji Igorja Pisona

Avtor: STA

V Cankarjevem domu (CD) bo nocoj premiera opere Obrat vijaka britanskega skladatelja Benjamina Brittna v režiji Igorja Pisona. V ospredju je vzgojiteljica, ki skrbi za siroti na osamljenem dvorcu, mirno podeželsko življenje pa skalijo prikazni duhov in srhljive skrivnosti. Pri produkciji sodelujejo študenti dveh ljubljanskih umetniških akademij.


Fotografije z vaje / Foto: Arhiv Cankarjev dom

Opero s prologom v dveh dejanjih Obrat vijaka je Britten napisal po naročilu Beneškega bienala, premierno pa so jo uprizorili leta 1954 v beneškem gledališču La Fenice. Odtlej je doživela veliko izvedb po svetu, v Sloveniji pa bo nocoj uprizorjena prvič. Libreto je po romanu Henryja Jamesa napisala Myfanwy Piper, piše na spletni strani CD.

Slovenska uprizoritev je plod sodelovanja med CD, ljubljanskima Akademijo za glasbo in Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje ter Slovenskega komornega glasbenega gledališča. Opero bo režiral tržaški režiser Pison, ki je študiral operno režijo v Münchnu, na slovenskih odrih pa se je predstavil z režijo Wagnerjeve opere Rensko zlato v Slovenskem narodnem gledališču Maribor ter s postavitvijo dramatizacije romana Angel pozabe Maje Haderlap in Shakespearjevim Macbethom v ljubljanski Drami.

Komornemu orkestru Akademije za glasbo v Ljubljani bo dirigiral Simon Dvoršak, dramaturgijo pa podpisuje Sara Zupančič. V operi bodo nastopili študentje oddelka za petje glasbene akademije, kot mentorji pa so pri projektu sodelovali profesorji in pevci Pia Brodnik, Matjaž Robavs in Barbara Jernejčič Fürst.

V Linhartovi dvorani CD bo opera na sporedu še v petek.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-premiera-opere-obrat-vijaka-v-reziji-igorja-pisona