Jure Gantar bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Jure Gantar

Jure Gantar, poznavalec komedije, raziskovalec njenih zakonitosti in predavatelj na Oddelku za gledališče The Fountain School of Performing Arts na Univerzi Dalhousie v Halifaxu (Kanada), je s pomočjo SiGledalovega iskalnika prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Ivana Prijatelja Totenbirt.


Jure Gantar / Foto: Osebni arhiv

V branje priporočam igro Ivana Prijatelja Totenbirt. Ko se bodo čez nekaj desetletij dijaki pripravljali na maturantski esej o slovenski književnosti, bodo o Totenbirtu pisali kot o značilnem primeru dramatike tranzicije ali pa nemara kot o mojstrovini magičnega naturalizma. Prijateljevo besedilo je postmoderna različica Kralja na Betajnovi, ki na novo vzpostavlja enega klasičnih slovenskih mitoloških junakov: podeželskega gostilničarja.

Še bolj mi je bila pri igri všeč Prijateljeva ironija. Le kje drugje lahko sledimo pogovoru o svobodi in nujnosti, ki kapitalistične proizvodne odnose zagovarja s pomočjo marksistične ideologije? Šankovski eksistencializem, s katerim si Totenbirtovi junaki opravičujejo svoje životarjenje, je sicer zabaven, a šele ko se proti koncu igre prelevi v parodijo slovenskega Bollywooda, se mu uspe dokončno zasidrati v grotesko.

Štafeto predajam Andreji Kovač, režiserki, ki se z gledališčem, tako kot jaz, že nekaj časa ukvarja v Kanadi.

Povezava: Ivo Prijatelj: Totenbirt


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/jure-gantar-bere-sodobno-slovensko-dramo