Matevž Biber bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Matevž Biber

Matevž Biber, član mariborske Drame, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejel iz rok Marka Bratuša. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Roka Vilčnika – rokgreja Pavlek.


Matevž Biber / Foto: Osebni arhiv

Zakaj Pavlek? – Obstaja več razlogov. Ker že desetletje ustvarjam v Drami SNG Maribor in se srečujem z mestom Maribor, ki je tudi Pavlekovo mesto. Ker je v edini slovenski izvedbi besedila Pavleka igral Peter Trnovšek (ko se je upokojil, sem njegovo delovno mesto zasedel jaz in s tem tudi njegovo garderobo). Ker v slovenskem gledališkem prostoru prihaja do upada uprizarjanj monodram. Ker govori o malem človeku, ki živi med nami, najsi bo naš sosed, someščan, sokrajan ali Soslovenec. Ker naši družbi nastavlja ogledalo. Ker mi je mariborščina tudi po desetih letih neulovljiva, pa vendar je tekst odličen slovar mariborizmov in štajerizmov. Ker govori resnične zgodbe tragičnih junakov. Ker je umor lahko tudi duhovit, čeprav je še zmeraj nezakonit. Ker je življenje težko, a če se imamo radi, nam je vse lepše in lažje. Ker se slabo vedno plača s še slabšim. Ker so psi naši najboljši prijatelji. Ker je včasih mama ena sama, pa naj psihiatri več napišejo na to temo. Ker je lepo dajati, čeprav ne dobimo vedno nazaj. Ker so otroci nekaj najlepšega. Ker je v Dedka Mraza treba verjeti ...

Štafeto branja predajam Roku Kunaverju (igralcu Lutkovnega gledališča Ljubljana). Predlagam ga iz tipično slovenskega razloga: je moj najboljši prijatelj. Rok rad bere in tudi njemu ni vseeno, kaj se dogaja s slovensko dramatiko.

Povezava: Rok Vilčnik - rokgre Pavlek


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/matevz-biber-bere-sodobno-slovensko-dramo