Nika Švab bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Nika Švab

Dobitnica nagrade za mladega dramatika na 47. Tednu slovenske drame Nika Švab, avtorica izvrstne "črne komedije" Ujeti trenutek ter magistrska študentka dramaturgije in scenskih umetnosti na ljubljanski Akademiji za gledališče, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Tomaža Toporišiča. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči koreopesem Katje Gorečan Neke noči neke deklice nekje umirajo.


Nika Švab / Foto: Osebni arhiv

V branje priporočam koreopesem Katje Gorečan Neke noči neke deklice nekje umirajo s podnaslovom gledališče duhov, risb, sanj in volkov. Gre za besedilo, v katerem se prepletajo elementi antične grške drame in postmoderne pisave, ljudske zgodbe, problemi sodobne šovinistične družbe ter magija in ritualnost, ki skupaj tvorijo tekst, napolnjen s simboli, univerzalnimi za človeštvo (spolnost, posilstvo, porod, smrt).

Avtorica se poslužuje številnih medbesedilnih referenc, kar je bilo opaziti že v njenem prvencu Trpljenje mlade Hane, in motivov iz ljudskega pripovedništva – v besedilu se tako pojavlja število 7 (sedem deklic, sedem prizorov). Ob koncu drame tako deklice kot bralec_ka dočakajo katarzo.

Štafeto branja predajam Mojci Redjko, idejni vodji Gledališke šole Prve gimnazije, nekdanji direktorici LGM in ustanoviteljici projekta Prvi prizor, saj ima dolgoletne uspešne izkušnje pri delu z mladimi in za mlade ter rahlo podcenjeno področje mladinske literature (in gledališča) pozna bistveno boljše kot marsikdo.

Povezava: Katja Gorečan Neke noči neke deklice nekje umirajo


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nika-svab-bere-sodobno-slovensko-dramo