Podeljene nagrade festivala mladih Transgeneracije

Avtor: STA

V Cankarjevem domu je potekala sklepna prireditev festivala sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije, na kateri so podelili priznanja za najboljše gledališke, plesne, literarne, likovne, fotografske in video stvaritve dijakov. Na področju gledališča so slavili dijaki Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana s predstavo Krasni novi svet.


Cankarjev dom / Foto: Nebojša Tejić, STA

Žirija za gledališke predstave v sestavi Jakob Ribič in Matej Bogataj je poleg priznanja za najboljšo uprizoritev, ki jo je prejela predstava po motivih romana Krasni novi svet Aldousa Huxleyja v izvedbi dijakov umetniške gimnazije pod mentorskim vodstvom Mojce Dimec in Alje Cerar Mihajlović, podelila še mentorsko in produkcijsko nagrado. Prvo je prejela Barbara Jamšek za mentorstvo pri uprizoritvi Živinske komedije v izvedbi Gledališke šole Prve gimnazije Maribor, produkcijsko nagrado pa so dobili ustvarjalci predstave Zadnji izhod, dijaki gimnazije Šentvid, pod mentorstvom Jane Ratkai ter režijskim in dramaturškim vodstvom Katarine Košir.

Na področju plesa sta selektorja Meta Lavrič in Bence Mezei nagrado za najboljšo predstavo prisodila predstavi Tema in variacija v izvedbi dijakov vseh štirih letnikov umetniške gimnazije Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana (SVŠGL) in vodstvom 11 mentorjev. Nagrada za najboljša izvajalca je šla v roke Filipu Štepcu za izvedbo plesne miniature Rad bi kradel zvezde (mentorica Saša Lončar) in Ani Cvelfar za izvedbo plesne miniature Saje (mentorica Gordana Stefanovič Erjavec). Produkcijsko nagrado pa je prejela Tara Ferbežar Felgner za plesno miniaturo Sanjati Želeti si (mentorici: Sabina Schwenner in Veronika Valdes).

Žirant Matej Bogataj je na področju literarnega ustvarjanja podelil nagradi v kategoriji literarno kulturnih glasil, ki sta ju prejela Triper (mentorja Nina Golob in Drago Pintarič) in Literarni zbornik in svet II. gimnazije Maribor.

Priznanja na področju likovne umetnosti so, kot je odločila žirantka Beatriz Tomšič Čerkez, prejeli: dijakinja Gimnazije Bežigrad Anja Rudež za delo Bipolarnost: človekova (ne)predvidljivost (mentor Tomaž Tomažin), dijaki prvih letnikov Srednje medijske in grafične šole Ljubljana za Koledar - barvni krog (mentorica Urška Hrovat). Priznanje sta prejeli še Eliza Lupi za Shaped canvas, ki je nastala pod vodstvom več mentorjev, in Amina Emušić za Vzlet regratovih lučk (mentor Igor Kregar) iz Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana. Priznanje iz fotografije pa je žirant Borut Krajnc namenil Lani Bregar za delo Beri kot: ljudje (mentorica Sonja Lebedinec), ki prav tako prihaja iz oblikovne šole.

Na področju videa oz. filma sta žiranta Uroš Smasek in Ana Draksler priznanje za posebne dosežke namenila delu Pozitiv v Transilvaniji - Padureia Hoia / Gozd Hoja avtorja Luke Štuhca z ekipo (mentorja Boštjan Božič in Radovan Jaušovec), ki je nastal v produkciji video delavnice Videosvet, KUD Pozitiv in Dijaškega doma Ivana Cankarja. Za režijo sta nagradila film Krogla avtorjev Andraža Žigarta in Aleša Ljolja (mentorica Ana Čigon), ki je nastal na videofilmsko delavnici na umetniški gimnaziji SVŠGL. Filmu sta prisodila še nagrado za najboljšo produkcijo v celoti.

Obenem sta posebno omembo namenila še trem filmom: dokumentarcu Begunci in jaz avtorja Luke Gorenčiča z mentorico Tadejo Lamut s Srednje zdravstvene in kemijske šole Šolskega centra Novo mesto ter dvema animiranima kratkima filmoma. To sta Life? avtorice Nike Rupar in Nymph avtorja Patrika Komljenovića, ki sta oba nastala pod mentorjem Aleksandrom Brezlanom s Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/podeljena-nagrade-festivala-mladih-transgeneracije