Odpad ponovno na odru CNP-ja v Podgorici

Avtor: Ex Ponto (Kulturno društvo B-51)

Po številnih gostovanjih in nagradah so v Črnogorskem narodnem gledališču v Podgorici po nekajletnem premoru obnovili predstavo Odpad v režiji Nicka Upperja.


foto Arhiv KD B-51

Odpad je bil premierno prikazan 7. 3. 2002 v Podgorici, slovensko premiero pa je doživel 15. septembra 2002, na 9. Mednarodnem festivalu Ex Ponto. Drama Odpad priznanega črnogorskega dramatika Ljubomira Djurkovića je še vedno aktualna, saj tematizira stanje negotovosti po razpadu Jugoslavije. Dogajanje je postavljeno v Zabjelo, avtentično in subverzivno predmestje Podgorice, po črnogorskem napadu na Dubrovnik. Skozi intimno zgodbo se v predstavi iz atmosfere tesnobe, utesnjenosti ter brezizhodnosti razpre problematika vojne, agresije in njenih posledic, ki so v balkanski stvarnosti še vedno živo prisotni. Protagonisti so ujeti med svetom, v katerem je kriminal način preživetja, sanje o daljni Avstraliji pa zgolj fantazma. Predstava preizprašuje nekatera vprašanja, kot so: zakaj so nekateri odšli v vojno, drugi pa ne? Kolikšno je junaštvo tistih, ki so za domovino dali življenje? V tej grenki črnogorski sliki devetdesetih let je mogoče začrtati vzporednice s hrvaško situacijo, kar tudi potrjuje odziv gostovanja predstave na Hrvaškem.

Kot izjemno uspešen projekt mednarodnega sodelovanja na področju nekdanje Jugoslavije, je bila predstava večkrat nagrajena in opažena tudi v širšem balkanskem prostoru. Odpad je kultna predstava mlajše igralske generacije, ki se je v zadnjem času afirmirala na črnogorski gledališki sceni. Po tragični smrti mladega igralca so Odpad za nekaj časa umaknili z gledaliških odrov. Z zamenjavo preminulega igralca (vlogo Nikole Boskovića je zasedel njegov akademijski sošolec Nikola Perišić), bodo predstavo 15. in 17. aprila znova odigrali na odru Črnogorskega narodnega gledališča.

Predstava Odpad je nastala v mednarodni koprodukciji Festivala Ex Ponto (Kulturno društvo B-51) in Črnogorskega narodnega gledališča v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo Republike Črne Gore in Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/odpad-ponovno-na-odru-cnp-ja-v-podgorici