Znani so zmagovalci 9. Mednarodnega tekmovanja mladih plesnih ustvarjalcev

Avtor: JSKD

15. aprila 2017 je v Slovenskem ljudskem gledališču Celje in Plesnem forumu Celje potekalo 9. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1 – Plesna miniatura 2017, ki sta ga organizirala Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Območna izpostava JSKD Celje.


Foto: Jure Kravanja

Med 27 vrhunskimi plesnimi točkami na temo »Sanjaj in to uresniči« sta v skupini plesalcev, rojenih med letoma 1993 in 1997 slavili točki Promoqueen danske plesalke Ide Hørlyck Thomsen in Homo Absconditus, ki ga je odplesal Mufutau Yusuf s salzburške Eksperimentalne akademije za ples (SEAD), v skupini plesalcev, rojenih med 1998 in 2002, pa točki Saje Ane Cvelfar iz Plesnega foruma Celje in Rad bi kradel zvezde Filipa Štepca iz KD Qulenium. Plesalce je ocenjevala žirija v sestavi Aleksandra Janeva Imfeld, Katrin Roschangar in Boštjan Antončič.

Ana Cvelfar, ki se je v svoji miniaturi poslavljala od sanj, in Filip Štepec, ki je s svojo točko sporočal, da so solze edina sled sanj, sta vsak na svoj avtorsko specifičen način prepričala žirijo tako z izvedbo kot idejo svoje plesne miniature, prav tako pa sta žirijo z avtorskim vokalnim vokabularjem in jasno realizirano idejo navdušila tudi Ida Hørlyck Thomsen in Mufutau Yusuf. Vse štiri točke so tako dobile naziv najboljše miniature v celoti.

Podeljene pa so bile tudi druge nagrade. V skupini plesalcev, rojenih med letoma 1993 in 1997, je nagrado za najboljšo idejo prejela April Veselko iz Plesne izbe Maribor za miniaturo Bodi telo. Z raziskovanjem sanj telesa je plesalka oblikovala sanjske gibalne prizore in jih povezala v senzibilno in domiselno sanjsko miniaturo. Najboljša plesna izvedba je postala točka Lie Ujčič iz Plesnega studia L A I, Ko ob mojih nogah drema tiger, ki je žirijo prepričala z izjemno bogatim plesnim vokabularjem, nagrado generacijske komisije, bon za poletno plesno šolo 2017 v vrednosti 100 evrov pa je prejel Adriano Bolognino iz Italije s točko Off from me.

V kategoriji plesalcev, rojenih med letoma 1998 in 2002 sta nagrado za najboljšo idejo dobili plesalki Maša Radi in Klara Drnovšek Solina iz Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana s točko Živim, dokler bleščim, v kateri sta se spraševali, ali so sanje resnično osebne ali pa le posledica sistema in družbe. V kategoriji Najboljša plesna izvedba se je najbolj izkazala Nika Špekuljuk iz hrvaške Škole suvremenog plesa Ane Maletič z miniaturo Somnia, ki sta jo po besedah žirije odlikovali prepričljivost in tehnična brezhibnost, nagrado generacijske komisije pa je dobila Tara Ferbežar Felgner s točko SANJATI želeti si.

Poleg omenjenih nagrad je žirija v sestavi: Maja Kalafatić, Natasa Tovirac in Nina Meško izbrala še prejemnika produkcijske nagrade za realizacijo novega projekta, ki bo imel premiero na OPUS-u 2018. Tudi to je prejela Lia Ujčič za točko Ko ob mojih nogah drema tiger. Umetniški direktor mednarodnega festival Front@ sodobnega plesa Matjaž Farič pa je izbral plesne miniature, ki bodo predstavljene na 12. Front@ festivalu 2. 9. 2017 v Murski Soboti. Na festival so se uvrstile naslednje miniature: Ida Hørlyck Thomsen (Danska): Promoqeeen; Johana Pocková, Samuli Emery (Finska, Češka): Turned away faces; Plesna izba Maribor (Slovenija) – April Veselko : Bodi telo / Be body; Plesni studio L A I (Slovenija) – Lia Ujčič: Ko ob mojih nogah drema tiger / While the tiger is napping on my feet; SEAD - Salzburg experimental academy of dance – Mufutau Yusuf (Nigerija, Irska): Homo Absconditus in Samuli Emery (Finska): Sub.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/znani-so-zmagovalci-9-mednarodnega-tekmovanja-mladih-plesnih-ustvarjalcev