Širca sprejela gledališčnike

Avtor: STA

Gledališčnike Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana in Slovenskega narodnega gledališča Maribor je ob njihovi vrnitvi z uspešnega gostovanja na mednarodnem gledališkem festivalu v kolumbijski Bogoti včeraj na ministrstvu za kulturo sprejela ministrica Majda Širca.


Tokratnega 12. Iberoameriškega gledališkega festivalu v Bogoti so se igralci SMG udeležili že devetič zapored. Dramski igralec Ivo Godnič je na sprejemu pri ministrici Širci povedal, da je bilo njihovo matično gledališče prvo, ki je kmalu po razpadu nekdanje Jugoslavije leta 1990 odprlo vrata gostovanjem slovenskih gledaliških produkcij v državah Latinske Amerike.

Prvo južnoameriško gostovanje SMG Ljubljana je bilo s predstavo Tomaža Pandurja Šeherezada v Mehiki. Poleg tega so gostovali še v Braziliji, Čilu in Ekvadorju, kjer so bili po besedah igralca Godniča vedno dobro sprejeti. Mednarodne gledališke uspehe, ki jih je na svojih gostovanjih poželo ljubljansko gledališče, je Godnič primerjal z dosežki slovenskih športnikov.

Ti so ob prihodu v domovino, ne glede na osvojeno odličje, vedno deležni neprimerno večje javne pozornosti, celo predsedniških odlikovanj. Dolge ovacije bogotskega gledališkega občinstva so dokaz, da so tudi njihovi gledališki dosežki vredni medalje, je povedal Godnič. Poudaril je še, da je ministrica Širca prva, ki jih je ob vrnitvi z uspešnega mednarodnega gostovanja povabila na sprejem ter jim izrazila svoje priznanje.

Ministrica za kulturo Majda Širca je mednarodne gledališke dosežke vseh gostujočih označila za izjemen uspeh, ki dviguje tudi nacionalno samozavest. Dodala je, da na ministrstvu za kulturo podpirajo verižno reakcijo gostovanj, ki se razvije z doseganjem mednarodne prepoznavnosti in uspehov različnih zvrsti, skupin in umetniških projektov.

SMG je na festivalu, ki je potekal med 31. marcem in 4. aprilom, gostoval z Zločinom in kaznijo v režiji Diega de Bree, Mariborčani pa s plesnim projektom Radio and Juliet v koreografiji Edwarda Cluga.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/%C5%A1irca-sprejela-gledali%C5%A1%C4%8Dnike