Napovedujemo premiero Idioti

Avtor: Nina Rajić Kranjac

V petek, 14. aprila 2017, bo v Slovenskem mladinskem gledališču premiera predstave Idioti po znamenitem, edinem "dogmatskem" filmu Larsa von Trierja v režiji Nine Rajić Kranjac.


Nina Rajić Kranjac / Foto: Ivian Mujezinović

Uvodnik

Drage gledalke in dragi gledalci, pozdravljeni. Dobrodošli. Danes se boste srečali s čudno zgodbo. Zgodbo, ki jo je navdihnil danski film Idioti Larsa von Trierja. Srečali se boste s čudnimi ljudmi. Ljudmi z rano. Ljudmi, ki potrebujejo pozornost. Vašo pozornost. Drugače jih ni. Srečali se boste z ljudmi, ki počnejo vse mogoče, da bi bili v stiku sami s sabo.

Z ljudmi, ki vsak dan vstopajo v kože drugih, da bi odkrili nekaj o nas. Ljudmi, ki so pripravljeni po štiriindvajset ur na dan misliti, komu, zakaj, kako in ali sploh kaj reči. Srečali se boste z ljudmi, ki vam ne bodo pustili do besede. Večino časa bodo govorili oni.

Srečali se boste z ljudmi, ki so nepotrebno razkošje, šesti prst.

Govori se, da so ti ljudje lahko lastniki človeških duš. Da so najbliže angelom. Da jim je bilo to položeno v zibelko. Njihovega dela se ne da meriti, stehtati, oceniti, izvažati, njihovega izdelka se ne da otipati, in zadnje čase ga je vse težje tudi prodati. Trdijo, da so nenadomestljivi, ker so edinstveni. Človek skoraj ne more verjeti, da to danes še obstaja: nenadomestljiv človek. To je čuden svet. V srednjem veku smo jih pobijali, danes pa si jih lahko privoščimo. No, v bistvu so postali malo predragi. Sicer pa bodo ti ljudje kljub temu v mukah klečeplazili zaradi ideje. Zaradi misli. Zaradi poante. In pri tem ne bo nobenega zagotovila, da bodo vplivali na kogarkoli. Pravijo, da je imelo njihovo delo, če so dosegli vsaj enega med vami, smisel. Kakšen nesmisel. Pravijo, da še gojijo vero v človeka. Tukaj so zato, da se ljudje v njih ugledajo. Pravzaprav se s tem ukvarjajo.

Njihov čas ne pozna preteklosti niti prihodnosti. Oni živijo v trenutku. Za trenutek. Tukaj in zdaj. Vsakič znova, pravijo, je njihovo poslanstvo dokopati se do bistva lepote človeka.

V imenu Idiotov, režiserka Nina Rajić Kranjac

***

Nina Rajić Kranjac je režiserka najmlajše generacije. Rodila se je leta 1991 v Beogradu, osnovno in srednjo šolo pa je obiskovala v Mariboru. Poleg zaključenega programa mednarodne mature na tamkajšnji Drugi gimnaziji je uspešno končala glasbeno šolo (smer klavir) ter Konservatorij za glasbo in balet Maribor (solo petje in saksofon). Na študij gledališke in radijske režije na AGRFT se je vpisala leta 2010. Vsakih nekaj let se zgodi, da kak mlad režiser ali režiserka še v svojih študentskih letih gledališko javnost poenoti v mnenju, da je izjemen talent. Uprizoritev besedila Simone Semenič 1981 (2014), s katero je režiserka Nina Rajić Kranjac (1991) opravila eno od semestrskih nalog v okviru študija gledališke in radijske režije na AGRFT, je bila leta 2014 eden od vrhuncev sezone. Zanjo je prejela nagrado na Mednarodnem festivalu dramskih umetnosti v Zagrebu in študentsko Prešernovo nagrado 2014 za najboljšo uprizoritev, leta 2015 pa je predstava dobila Šeligovo nagrado kot najboljša uprizoritev na Tednu slovenske drame v Kranju. Kot rezidenčna avtorica (2015) je v Gledališču Glej zrežirala Zborovanje ptic, ki temelji na Carrièrjevi adaptaciji sufijske pesnitve Farida ud-Din Attarja iz 12. stoletja. Nina je z Zborovanjem ptic sodelovala v tekmovalnem programu 56. mednarodnega gledališkega festivala MESS v Sarajevu, ki je potekal med 30. septembrom in 9. oktobrom 2016. Predstava je tam osvojila kar dve nagradi: Nina Rajić Kranjac jo je dobila kot najboljša mlada režiserka, igralska ekipa (Petja Labović, Sara Dirnbek, Nataša Keser, Blaž Dolenc, Nejc Cijan Garlatti in Benjamin Krnetić) pa za kolektivno igro v predstavi.

Povezava: Gledališki list uprizoritve (PDF)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/napovedujemo-premiero-idioti