S Staro mestno elektrarno bo še nadaljnjih pet let upravljal Zavod Bunker

Avtor: STA

Z uprizoritvenim prostorom Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana bo še nadaljnjih pet let upravljal zavod Bunker. Pogodbo so podpisali z ministrstvom za kulturo, Mestno občino Ljubljana in Elektrom Ljubljana. V prihajajoči sezoni 2017/18 nameravajo v delovanje stare elektrarne uvesti nekaj programskih in organizacijskih novosti.


Foto: Maria Avramidou

Novosti v prihajajoči sezoni 2017/18 bo umetniška vodja stare elektrarne Mojca Jug predstavila na majski novinarski konferenci, na kateri bodo napovedali tudi program prihajajoče sezone, so sporočili iz Bunkerja.

Do poletja pa bodo v tem prostoru gostili raznobarven nabor gledaliških, sodobno plesnih in multižanrskih predstav. V prvih dneh aprila bosta na sporedu ponovitvi performansa Prisega tandema Kitch. Gostili bodo zaključni dogodek natečaja kreativnega komuniciranja freeŠn, ki ga pripravljajo študentje, ter koncert zasedbe Your Gay Thoughts, od 19. do 23. aprila pa bo oder elektrarne zavzel 20. mednarodni festival Exodos!

V maju bodo na elektrarninem odru ponovno predstava Vie Negative Deveta, performans Ideal avtoric Leje Jurišić in Teje Reba, gostili pa bodo tudi koncerta priznanega trobentača Davida Jarha z Big Bandom RTV Slovenija in ameriškega kantavtorja No Sailor. V bližnji dvorani Športnega društva Tabor pa bodo 13. in 14. maja ter 3. in 4. junija ponovitve predstave kolektiva Beton Ltd.: Ich kann nicht anders.

V juniju bo na elektrarninem oder ponovno Snježana Premuš, dobitnica nagrade Ksenije Hribar za izjemne dosežke na področju sodobnega plesa, s predstavo Poiesis sebstva, ki jo je ustvarila skupaj s teoretikom Rokom Vevarjem. Ponovno pa bodo predstavili tudi predstavo kolektiva Beton Ltd.: Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli, koreografinjo Majo Delak s predstavo Kaj če ter avtorico Ireno Tomažin s predstavo Okus tišine vedno odmeva.

V juniju zavod vabi še na mednarodno srečanje Balkan Express, na katerem se bodo z umetniki in kulturnimi akterji iz Belgije, Balkana, Južnega Kavkaza in Ukrajine pogovarjali o temah sodobne umetnosti, novih načinih sodelovanj in ustvarjanja v sodobni družbi. Že tradicionalno pa Bunker sodeluje tudi s Slovensko filantropijo, ki bo v elektrarni junija pripravila Večer migrantskega filma, ter z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, s katerim bodo organizirali Poletno plesno šolo 2017.

Program elektrarne je razdeljen na troje: v program umetniškega ustvarjanja, izobraževanje ter predstavitveni oziroma umetniški del, v okviru katerega gosti domače in tuje predstave ter festivale. V dvorani tudi vadijo številne skupine.

Stavba ljubljanske mestne elektrarne, ki so jo začeli graditi leta 1898, je danes zaščitena kot kulturni, tehniški in zgodovinski spomenik in je v lasti Elektra Ljubljana. Že v 80. in 90. letih so prostor odkrili umetniki in ga začeli napolnjevati z umetniškimi vsebinami. Leta 2003 so stavbo prenovili, dvorano pa slavnostno odprli 21. avgusta 2004 s festivalom Mladi levi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/s-staro-mestno-elektrarno-bo-se-nadaljnjih-pet-let-upravljal-zavod-bunker