V MGL prva gledališka nadaljevanka na slovenskih odrih Vranja vrata

Avtor: STA

V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) na oder postavljajo nov uprizoritveni žanr - gledališko kriminalno nadaljevanko. Scenarij Vranjih vrat, ki bodo na Mali sceni uprizorjena krstno, podpisuje Nejc Gazvoda, režiser je Aleksandar Popovski. Zgledovali so se po kakovostnih tujih kriminalnih serijah, dogajanje pa je postavljeno v slovensko okolje.


Foto: Peter Giodani

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedala direktorica in umetniška vodja gledališča Barbara Hieng Samobor, se je o morebitni umestitvi gledališke nadaljevanke kot popolnoma novega žanra na repertoar že več let pogovarjala z režiserjem Popovskim, ki je oče te ideje. "In ko se je nekega dne na mojih vratih pojavila mlada oseba, ki je tudi predlagala, da bi delali nadaljevanko, se mi je zdelo, da moram to vzeti kot znamenje in začeti s temi cikli," je dodala.

Po njenih besedah je konec vsake epizode napet in gledalca povleče v ogled naslednje. Najprej bodo Vranja vrata, ki ima štiri dele, videli abonenti, pozneje pa bodo gledališko kriminalno nadaljevanko na različne načine ponujali za izven. Ker nameravajo s tem uprizoritvenim žanrom nadaljevati, scenarij za april 2018 že piše Barbara Zemljič.

Gazvoda je povedal, da so mu Vranja vrata predstavljala svojevrsten izziv, saj, kot je dejal, "vse zadeve, s katerimi se ponavadi rešuješ v žanru televizije ali filma, z nekimi rezi, detajli s tem, da lahko oblikuješ napetost na popolnoma drug način, tu niso možne". So pa po njegovih besedah druge stvari, "lahko se toliko bolj osredotočiš na človeka, like, na to, kar se z njimi dogaja", kar je zanj na nek način še bolj dragoceno.

Popovski je poudaril, da je besedilo Gazvode napisano izjemno dobro in da so dialogi odlični. Režija mu je bila velik izziv, saj ima kriminalna nadaljevanka svoje zakonitosti, ko se ne sme vsega razkriti kar takoj, "ko moraš stvari, ki bi jih sicer rad povedal in ki so v naravi gledališča, da jih prikaže, v nekem trenutku zadržati zase. To je bilo za vse novo."

Ida Žakelj se po treh letih londonske samostojnosti vrne v domačo hišo, v gozd ob manjši vasi na Dolenjskem, kamor se je dobro situirana družina Žakelj na zmerno presenečenje vaščanov iz mesta preselila pred 15 leti. Na družinsko večerjo ob rojstnem dnevu Idine sestre Neže prihajata Nežin novi fant Anže in njegov oče Žan, lokalca po bivališču in duši.

Ida pozna Anžeta iz srednje šole. Ida in Neža se spreta. Lokalni narkoman, bivši Nežin fant Brin, pa Idi ob naključnem srečanju omeni kraj v gozdu - Vranja vrata, kjer je nekoč videl nekaj, kar ga je, kot se zdi, usodno zaznamovalo. Ida se ne spomni, kaj in kje naj bi Vranja vrata bila. Jutro po večerji pri Žakljevih policija iz reke izvleče moško truplo, Neža pa izgine. Kriminalistka Kristina, ki je bila v kraj premeščena šele pred kratkim, se loti preiskave, so vsebino povzeli v MGL.

Igrajo Žan Koprivnik k.g., Mia Skrbinac k.g., Bernarda Oman, Mirjam Korbar Žlajpah, Viktorija Bencik Emeršič, Jure Henigman, Boris Kerč, Uroš Fürst k.g. v alternaciji z Gašperjem Tičem, Tjaša Železnik, Lotos Vincenc Šparovec in Karin Komljanec.

Popovski je tudi scenograf predstave, dramaturginja je Eva Mahkovic. Kostumografka je Jelena Proković, avtor glasbe Laren Polič Zdravič.

Premiera prve epizode bo v četrtek, 30. marca. Premiere nadaljevanj se bodo vrstile 6., 13. in 20. aprila, slavnostno premiero pa napovedujejo za 11. in 12. maj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mgl-prva-gledaliska-nadaljevanka-na-slovenskih-odrih-vranja-vrata