Poslovil se je Emil Aberšek, dolgoletni sodelavec SNG Nova Gorica

Avtor: SNG Nova Gorica

Iz SNG Nova Gorica sporočajo, da se je 27. marca poslovil dolgoletni sodelavec SNG Nova Gorica Emil Aberšek.


Emil Aberšek / Foto: David Verlič

Emil Aberšek se je gledališču zapisal že kot gimnazijec, ko je v Velenju pripravljal predstave in v njih tudi igral (rodil se je 27. 9. 1950 v Mislinjski Dobravi pri Slovenj Gradcu). Po maturi je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo študiral gledališko režijo. Za diplomsko predstavo Podstrešje Janeza Žmavca so mu leta 1973 podelili študentsko Prešernovo nagrado in skupinsko Borštnikovo priznanje. Še istega leta se je zaposlil v Primorskem dramskem gledališču Nova Gorica, danes SNG Nova Gorica, kjer je delal do upokojitve pred tremi leti.

Najprej je bil zaposlen kot režiser – dramaturg. Med uprizoritvami, ki jih je režiral v PDG oz. SNG Nova Gorica, velja omeniti vsaj slovensko krstno postavitev Bevkove ekspresionistične enodejanke V Kaverni ter več izjemno odmevnih postavitev otroških iger Rdeča kapica, Sapramiška, Avtomotomravlje; od tistih v drugih gledališčih pa uprizoritev Cankarjevih Hlapcev v Tuzli.

Leta 1977 je prevzel vodstvo Amaterskega mladinskega odra (AMO) PDG oz. SNG Nova Gorica in v sedemintridesetih letih delovanja s srednješolci vsako sezono pripravil vsaj eno uprizoritev. Od prve uprizoritve (Razbojniki iz Kardemomme, 1977) do današnjih dni je AMO z mladinskimi in otroškimi uprizoritvami dopolnjeval program gledališča, predvsem pa nudil priložnost številnim igralsko nadarjenim mladostnikom, da razvijajo svoje umetniške talente. Med približno petsto mladimi, ki so doslej igrali v AMO, so se nekateri odločili za študij na ljubljanski AGRFT in se danes profesionalno ukvarjajo z gledališčem (člani našega igralskega ansambla Iztok Mlakar, Radoš Bolčina, Ana Facchini in Medea Novak, igralka Damjana Černe, režiser Tomi Janežič ter drugi).

Med leti 1980 in 1991 je sodeloval pri vodenju in organizaciji festivala Goriško srečanje malih in eksperimentalnih odrov, kasneje Srečanja gledališč Alpe Jadran.

Vseskozi je bil programski vodja in organizator abonmajev za otroke v SNG Nova Gorica, za organizacijo otroških in mladinskih abonmajev pa je skrbel tudi drugje po Primorskem. Kot  režiser je sodeloval tudi s številnimi amaterskimi gledališkimi skupinami v Sloveniji in zamejstvu – dolgoletno mentorsko delo z gledališkimi skupinami v Štandrežu, Števerjanu in Sovodnjah (najodmevnejše je njegovo sodelovanje s štandreškimi gledališčniki, s katerimi je več deset let na oder postavil vsaj eno uspešno premiero letno, dva člana skupine pa sta za svoje vloge dobila prestižno Severjevo nagrado).

Na prelomu tisočletja je ustanovil Gledališče na vrvici, ki združuje za igro nadarjene osnovnošolce in večino programa namenja otroškim predstavam.

Da je Emil Aberšek pustil močen pečat na mnogih generacijah mladih, priča tudi umetniško-dokumentarni film Sodba kulturi, ki so ga posneli bivši in sedanji člani AMO pred tremi leti ob 40. obletnici njegovega delovanja v SNG Nova Gorica.

Emil Aberšek je s štiridesetletnim delovanjem pripomogel k umetniški rasti novogoriškega gledališča in ljubiteljske gledališke kulture na Goriškem, predvsem pa je z organizacijo predstav za otroke in mladino ter s svojim režijskim delom in vodstvom Amaterskega mladinskega odra veliko prispeval k pridobivanju in vzgoji gledališke publike na Primorskem.

Emil Aberšek je januarja 2017 prejel srebrno plaketo za življenjsko delo na področju gledališke ustvarjalnosti, vzgoje in izobraževanja mladih ter kulturnega sodelovanja s Slovenci v zamejstvu, ki jo podeljuje Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Od dolgoletnega sodelavca Emila Aberška se bodo poslovili v petek, 31. 3. 2017, ob 13. uri na pokopališču Stara Gora. Žalna slovesnost bo v SNG Nova Gorica ob 11. uri. Žalna knjiga bo odprta v avli SNG Nova Gorica v petek, 31. 3. 2017, ves dan in v soboto, 1. 4. 2017, od 15.00 do konca večerne predstave.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/poslovil-se-je-emil-abersek-dolgoletni-sodelavec-sng-nova-gorica