Na svetovni dan gledališča se začenja 47. Teden slovenske drame

Avtor: STA

Z otvoritveno slovesnostjo in podelitvijo stanovskih nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije se na današnji svetovni dan gledališča v Prešernovem gledališču v Kranju začenja tradicionalni 47. Teden slovenske drame. Festival bo v 13 dneh ponudil 17 predstav in vrsto spremljevalnih dogodkov.


Prešernovo gledališče Kranj / Foto: Boris B. Voglar

Po uvodni slovesnosti bo drevi sledila tudi že prva od osmih tekmovalnih predstav festivala, in sicer Plovemo Dominika Smoleta v režiji Jane Menger in izvedbi Anton Podbevšek Tetra. Predstave za festival je izbrala selektorica Tea Rogelj, ki se je odločila tudi za pet predstav v spremljevalnem programu. V Kranj pa prihajajo še štiri gledališča iz tujine, ki so uprizorila besedila slovenskih avtorjev.

Tekmovalne predstave se potegujejo za Šeligovo nagrado, vse predstave pa za nagrado publike. Obe nagradi bosta podeljeni ob zaključku festivala, 8. aprila, ko bodo znani tudi dobitniki Grumove nagrade za najboljše novo slovensko dramsko besedilo, nagrade za mladega dramatika in Grün-Filipičevega priznanja za dosežke v slovenski dramaturgiji.

Tudi 47. Teden slovenske drame bo tako kot njegovi predhodniki ob številnih uprizoritvah ponudil vrsto spremljevalnih dogodkov, kot so delavnice dramskega pisanja, dan nominirancev, bralne uprizoritve ter okrogla miza, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Društvom gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije. Tretje leto zapored bo potekalo tudi srečanje oblikovalcev maske v slovenskih gledališčih, prvič pa seminar avdiodeskripcije, s katerim želijo povečati dostopnost gledališča slepim in slabovidnim.

Začetek Tedna slovenske drame sovpada s svetovnim dnevom gledališča, ki ga od leta 1962 praznujemo na pobudo Mednarodnega gledališkega inštituta.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-svetovni-dan-gledalisca-se-zacenja-47-teden-slovenske-drame