Ustanova Tarasa Kermaunerja

Avtor: STA

V kavarni Union, ki je bila v času Tarasa Kermaunerja (1930-2008) zbirališče kulturnikov in intelektualne elite, so včeraj, ko bi velik mislec in interpret dramatike praznoval 80. rojstni dan, obudili spomin na njegova razmišljanja in dela.


Predstavili so tudi zbornik, izšel po lanskem simpoziju, in razpis za štipendijo Ustanove Tarasa Kermaunerja.

Režiser Dušan Jovanović je na literarnem opoldnevu, uvodoma prebral eno izmed Kermaunerjevih razmišljanj iz knjige Navzkrižna srečevanja, čemur je sledil pogovor o avtorjevem delu in življenju, ki ga je povezovala Manca Košir. Ta je tudi pobudnica Ustanove Tarasa Kermaunerja. Ivo Svetina je opozoril na nujnost branja Kermaunerjevih spisov v današnjem času, ki "razveljavlja vse temeljne postulate človeškega bitja", ki jih je zagovarjal Kermauner. Med drugim je opomnil na Kermaunerjevo analizo slovenske poezije 20. stoletja, ki bo, kot je napovedal, kmalu izšla tudi v knjigi.

Po besedah Alenke Goljevšček - Kermauner njen soprog ni pisal le za tisti trenutek, pač "pa za prihodnost, ko bo človek od vsega materialnega obilja in pohlepa napolnjen s praznino". Ta napoved se po njenih besedah nanaša na današnji čas. Njegova dela, tako Goljevšček - Kermaunerjeva, govorijo tudi o Bogu, ki človeka nagovarja skozi sočloveka, s katerim se bojujeta proti niču. Jovanović meni, da današnji prostor pogreša Kermaunerja, ne toliko fizično kot v smislu njegovih prodornih, kritičnih, tvornih in kreativnih misli, ki negirajo dokončna dejstva ter se raje posvečajo interpretacijam.

Koširjeva je predstavila zbornik, ki so ga izdali po simpoziju, organiziranem lani oktobra v Cankarjevem domu. V zborniku so svoje referate prispevali poleg Koširjeve, Svetine in Goljevšček - Kermaunerjeve še Krištof Dovjak, Kristijan Muck, Karel Gržan, Matjaž Briški, Lev Kreft, Neda Pagon, Vladimir Kopicl in Dušan Voglar.

Urednik Mitja Čander je predstavil delovanje Ustanove Tarasa Kermaunerja, v sklopu katere načrtujejo izdajo Kermaunerjevih še neobjavljenih del. V kratkem bo tako izšel izbor njegove korespondence, pripravljajo pa tudi posebno spletno stran. Ustanova je danes objavlja tudi razpis za štipendijo, namenjeno mlademu analitiku - interpretu slovenske dramatike.

Na razpis za enoletno štipendijo v višini 3000 evrov bruto se lahko z dispozicijo raziskave na največ treh straneh prijavijo ljubitelji oziroma kritiki dramatike, mlajši od 35 let. Po letu dni bo moral štipendist ustanovi izročiti poročilo o opravljenem raziskovalnem delu ter vsaj en izvirni članek o dramatiki, ki ga bodo objavili v reviji Sodobnost. O dodelitvi štipendije bo odločal upravni odbor ustanove, podelili pa jo bodo na obletnico Kermaunerjeve smrti, 11. junija, na njegovi domačiji v Avbru, je pojasnila Koširjeva.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ustanova-tarasa-kermaunerja