Umrla pionirka postmodernega plesa Trisha Brown

Avtor: STA

V 81. letu starosti je po dolgotrajni bolezni umrla ameriška koreografinja in plesalka Trisha Brown, pionirka postmodernega plesa, ki je za vselej spremenila sodobni ples in s svojim delom zaznamovala generacije plesnih ustvarjalcev. V svoji karieri se je podpisala pod več kot 100 koreografij, pod zadnjo pred tremi leti.


Trisha Brown / Foto: Arhiv TBDC

Trisha Brown je umrla 18. marca v San Antoniu v Teksasu, je sporočilo njene plesne skupine povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Formalno se je upokojila pred petimi leti po desetletjih ustvarjanja na mednarodnih odrih, večinoma v New Yorku, med drugim pa tudi v pariški operno-baletni hiši.

Umetnica, rojena v Aberdeenu v ZDA, je po diplomi leta 1958 na Mills College Dance Department v Kaliforniji odšla v New York, kjer je raziskovala nove plesne usmeritve in postala članica znamenitega kolektiva avantgardnih umetnikov Judson Dance Theater.

Leta 1970 je osnovala svojo plesno skupino in raziskovala elementarno gibanje telesa in druge nove plesne oblike, pri čemer je velik poudarek dajala eksperimentiranju in improvizaciji.

Trisha Brown Dance Company je leta 2015 gostovala tudi v Sloveniji, kjer je v Španskih borcih predstavila dela, ki veljajo za mejnike v plesni zgodovini: Solo Olos (1976), ki raziskuje čisti gib, Son of Gone Fishin' (1981), v katerem je koreografinja dosegla vrhunec kompleksnosti svojega ustvarjanja, Rogues (2011), pretanjeno igro enotnosti, in Set and Reset (1983) z glasbo Laurie Anderson, ki velja za eno velikih mojstrovin Brownove.

Slovensko občinstvo se je z njenim delom lahko srečalo že v začetku 90. let v Cankarjevem domu, občasno so njeno metodo v Ljubljani poučevali tuji plesalci.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/umrla-pionirka-postmodernega-plesa-trisha-brown