V Kranju drevi premiera dramatizacije Bartolovega Alamuta

Avtor: STA

V stolpu Škrlovec bo drevi premiera predstave Alamut. Produkcijo Gimnazije Kranj, ki je nastala v sodelovanju s Prešernovim gledališčem Kranj, je režiral Milan Golob. Za dramatizacijo romana Vladimirja Bartola je poskrbel Dušan Jovanović. Alamut je prvič izšel leta 1938. Do danes je doživel 33 izdaj v 11 jezikih, zanimanje zanj še narašča.


Stolp Škrlovec / Foto: Arhiv PGK

Dogajanje romana Alamut je pisatelj oprl na zgodovinsko izpričane dogodke v 11. stoletju v Perziji. Osrednji lik je Hasan ibn Saba. Ta karizmatični verski voditelj, katerega ime Iranci še danes izgovarjajo s strahospoštovanjem, je prerok, poslan od Alaha, ki izza okopov svojega orlovskega gnezda, gradu Alamut, vodi pravo sveto vojno proti perzijskemu cesarstvu.

Veliko močnejšemu sovražniku se postavi po robu z majhno skupino privzgojenih privržencev fedaijev, ki jim v zameno za njihovo zvestobo ponudi več, kot so navadni smrtniki kadarkoli mogli okusiti: s ključem, ki mu ga je zaupal sam Alah, jim odklene vrata onostranstva, raja iz Korana. Ko si raj enkrat zares doživel, si pripravljen narediti vse, da se vrneš vanj.

Alamutovo vrednost je svet začel odkrivati in ceniti šele petdeset let po izidu. Odtlej ne mine leto, da ne bi izšla nova izdaja, piše na spletni strani založbe Sanje, kjer so od leta 2010 nosilci mednarodnih, tudi filmskih, avtorskih pravic za roman Alamut.

V predstavi igrajo Dan Ažman, Primož Đuričič Žibert, Nika Guzelj, Ana Humerca Šolar, Tinkara Krišelj, Mya McCann, Klavdija Noč, Tinkara Perne, Izabela Potočnik, Andraž Rakovec, Benjamin Štangar, Črt Štrubelj, Oskar Šubic, Sabrina Udir in Marko Zarač.

Dramaturg je Janez Vencelj, kostumografinja Tina Pavlin, skladatelj Dan Ažman, ki je prevzel tudi spremljavo na bobnih, koreografinja plesnih prizorov je Nataša Jerkovič, svetovalec za borilne veščine Matej Mohorič Peternelj. Lektorica je Barbara Logar, ki je opravila tudi vlogo mentorice, oblikovalec svetlobe je Nejc Plevnik.

Ponovitev bo v sredo, 22. marca, ob 17. uri.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-kranju-drevi-premiera-dramatizacije-bartolovega-alamuta