Znani žlahtni nagrajenci 26. festivala Dnevi komedije

Avtor: STA, SLG Celje

V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje se je nocoj zaključil 26. festival Dnevi komedije. Nagrajenci strokovne žirije so igralka Nataša Matjašec Rošker, igralec Dario Varga, režiser Igor Vuk Torbica in predstava Peter Kušter. Občinstvo pa je za žlahtno predstavo izbralo predstavo Pasji dnevnik - Cucki v izvedbi Mestnega gledališča Ptuj.


Peter Kušter / Foto: SNG Nova Gorica, Peter Uhan

Strokovna žirija 26. Dnevov komedije, ki so jo sestavljali dramaturginja Nika Leskovšek, režiser Jernej Kobal in direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman je zapisala sledeče utemeljitve nagrad festivala Dnevi komedije 2017:

Žlahtna komedijantka 2017: Nataša Matjašec Rošker za vlogo Florence Foster Jenkins v predstavi Petra Quilterja Glorious! v izvedbi Drame SNG Maribor v sodelovanju z Opero SNG Maribor  
Nataša Matjašec Rošker v vlogi Florence Foster Jenkins vzpostavi svojstven, iskren in optimističen svetovni nazor, ki je v izrazitem komičnem kontrapunktu s pogledom vseh drugih. Njena pevska interpretacija »najslabše pevke na svetu« dramaturško spretno in smiselno gradira prek bevskajoče arije do bravuroznega fiaska v Carnegie Hall, ki ji prinese nesmrtno slavo. Njena Florence Foster Jenkins preraste iz nosilne vloge v predstavo samo.

Žlahtni komedijant 2017: Dario Varga za vlogo Valentinčiča v predstavi Emila Filipčiča in Marka Derganca Butnskala v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj in Slovenskega mladinskega gledališča
Dario Varga zgradi lik Valentinčiča z minimalističnimi sredstvi; spretno prevzame in vseskozi nosi absurdističen in avtoironičen ton celotne predstave. V odnosu do soigralcev vključujoče in spretno odigra vlogo tako, da gledalca prevzame z izgrajeno podobo človeške dostopnosti, ki najbolj pride do izraza v zadnjem, popolnoma razgaljenem prizoru, ki izpostavi sporočilnost celotne predstave.

Žlahtni režiser 2017: Igor Vuk Torbica za režijo komedije Branislava Nušića Žalujoča družina v koprodukciji SLG Celje in PG Kranj: za domiselne intervencije, ki vseskozi polnijo uprizoritveni prostor, na način, da ne banalizirajo besedila, marveč ponujajo konsistentno vzpostavljene in razdelane karakterne vloge skozi uprizoritveno celoto in sporočilnost zgodbe družine prenesejo na simptomatiko družbenih problemov kot celote.

Žlahtna komedija 2017: Peter Kušter The Tiger Lillies, Juliana Croucha in Phelima McDermota v režiji Ivane Djilas in izvedbi SNG Nova Gorica
Gledališče v gledališču za gledališke sladokusce, ki v prvem prenosu bizarne operete Petra Kuštra na slovenska tla vzpostavi gladko in tekoče sozvočje vseh uprizoritvenih elementov: kolektivne igre, lutkovne animacije, koreografije, zvočne podobe ter režije, ki vse skupaj poveže in nadgradi z umetelnim poznavanjem žanra. Morbidna črna komedija, junk opera in groteska s primesmi fantastičnega.

Žlahtna komedija po izboru občinstva 2017: Pasji dnevnik – Cucki CJ Johnsona v režiji Matjaža Latina in izvedbi Mestnega gledališča Ptuj, ocena 4,6786.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/znani-zlahtni-nagrajenci-26-festivala-dnevi-komedije