Direktorji gledališč za preklic sprememb ustanovitvenega akta filharmonije

Avtor: STA

Kolegij direktorjev slovenskih gledališč je na ministra Toneta Peršaka naslovil poziv, naj prekliče predlagane spremembe ustanovitvenega akta Slovenske filharmonije (SF). Po spremembi naj bi zaposleni sodelovali pri izbiri pomočnika direktorja za umetniške zadeve, direktorji gledališč pa v tem koraku prepoznavajo "najslabše prvine samoupravljanja".


Anton Peršak / Foto: Tinkara Zupan, STA

Kolegij direktorjev slovenskih gledališč je v pozivu, ob zavedanju, da reševanje situacije v SF ni enostavno, zapisal, da se je minister za kulturo reševanja problematike lotil "z enostranskim, neposrečenim in za SF dolgoročno škodljivim ukrepom".

"Predlagani ukrep lahko dokončno odpravi avtonomijo vodenja in strokovnega dela v javnih zavodih, obenem pa si zlahka zamišljamo, da bodo zaposleni v primeru nezadovoljstva na podlagi tega primera ob napornejših ustvarjalnih procesih upravičeno pričakovali podoben razplet in povzročali turbulence v vodstvenih konstelacijah," pojasnjuje kolegij v pozivu, ki ga podpisuje predsednik Uroš Korenčan, sicer direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Po presoji direktorjev gledališč, so vse dosedanje razprave o posodobitvi kulturnega modela vodile v povsem drugačno smer: "Zato smo prepričani, da gre v primeru ukrepa, ki uvaja v javni sektor na področju kulture najslabše sestavine samoupravljanja, za korak, ki ga je še možno zaustaviti."

Poziv so v vednost poslali tudi premierju Miru Cerarju.

Vlada je v sredo sprejela spremembe sklepa o ustanovitvi javnega zavoda Slovenska filharmonija, s katerim vzpostavlja možnost sodelovanja zaposlenih v postopku imenovanja in razrešitve pomočnika direktorja za vodenje umetniško strokovnega dela za področje orkestra oz. zbora. S spremembami razširja tudi članstvo v svetu javnega zavoda s petih na šest članov.

Predsednik sveta Slovenske filharmonije (SF) Otmar Zorn je pred dnevi za STA, glede možnosti sodelovanja zaposlenih pri izbiri pomočnika direktorja za umetniške zadeve, menil, da "ni nič narobe, če se smatra, da zaposleni podajo svoje mnenje".

"Če pa se to razume, kot da brez njihovega pozitivnega mnenja direktor ne more nič narediti, pa je to blokada vodstva. Vprašanje je, kateri direktor bo potem hotel delati pod pogoji, ki jih bodo narekovali zaposleni, saj končno odgovarja za programski del, pa tudi za ekonomiko," je povedal Zorn.

Z na vladi sprejetimi spremembami sklepa o ustanovitvi SF so člani orkestra SF načeloma zadovoljni, imajo pa nekaj pomislekov oziroma pripomb. Ministrstvu za kulturo očitajo, da se pri pripravi predloga sklepa o spremembah in dopolnitvah sklepa o ustanovitvi javnega zavoda SF ni posvetovalo z njimi, kot je bilo dogovorjeno, ter jih ni obvestilo, ko je bil predlog pripravljen.

Orkester SF, ki ne želi več sodelovati s šefom dirigentom Urošem Lajovicem, bo sicer prihodnji teden glasoval o ponovni stavki.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/direktorji-gledalisc-za-preklic-sprememb-ustanovitvenega-akta-filharmonije