V Lutkovnem gledališču Maribor premiera Svetlobe

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Maribor (LGM) bo v soboto premiera predstave Svetloba, ki je nov projekt režiserja Marka Bulca in dramaturga Nebojše Pop Tasiča za to gledališče. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal Bulc, pripoveduje o svetlobi, ki se začne z nastankom vesolja in se konča v gledališču.


Foto: Boštjan Lah

Bulc in Pop Tasič sta za LGM predlani ustvarila zelo uspešno predstavo Kaj pa če... in za prvega je bil to po 20 letih ukvarjanja z gledališčem prvi lutkovni projekt. Tokrat se je lotil tehnično zahtevnejšega izziva, kar je pri tematiki o fizikalnih pojmih, kot sta svetloba in vesolje, neizogibno.

Predstava tako vsebuje številne svetlobne učinke, ki jih je režiser oblikoval z oblikovalcem svetlobe Andrejem Hajdinjakom. Pri tem se niso omejili le na oder, ampak ti učinki segajo tudi v dvorano oziroma med gledalce, nad katere so na primer razobesili makete planetov.

Poleg fizike se občinstvo seznanja tudi z lutkovnim gledališčem, saj po besedah režiserja poskušajo pokazati, na kakšne vse načine je mogoče uporabiti svetlobo na odru, predstava pa med drugim vsebuje tudi elemente senčnega gledališča. "Ta predstava je bila zame odličen poligon za učenje, saj vključuje različne gledališke žanre. S tem je to tudi šola za mlade gledalce," je povedal Bulc.

Besedilo, napisano v verzih, je delo Pop Tasiča ter poskuša razmeroma zahtevno tematiko podajati na vsem razumljiv in zabaven način. "Nisem se toliko ukvarjal s fiziko, bolj s poetiko," je povedal. "Predstava je o svetlobi, ki jo nosimo v sebi." "Mi smo svetlobna bitja, a do tega je treba priti. Treba je spoznati, da smo to. Za to je potreben nek pogum, pokončna drža," je še dodal.

"Svetloba je zgodba o nastanku življenja, o življenju v vesolju, v našem osončju, na našem planetu... Je raziskovanje svetlobe v nas - tiste svetlobe, brez katere smo v temi in smo tema. Je pripoved o boju dobrega in zla, o prevladi ljubezni nad sovraštvom in je razumevanje nasprotja med temo in svetlobo, ki nam omogoča ravnovesje. Prav tema je namreč tista, zaradi katere nas obliva svetloba, in prav temna noč je tisti čas, v katerem se naš um spočije in domišljija razvije. In prav stik teme s svetlobo je tisti trenutek, ki nas napolni z lepoto sončnega vzhoda in zahoda," je zapisano v gledališkem listu.

Scenograf in avtor likovne podobe je Damir Leventić, kostumografka Sanja Grcić, avtor glasbe Damir Avdić in koreograf Sebastjan Starić.

Igralska zasedba je razmeroma velika, nastopajo Barbara Jamšek, Tilen Kožamelj, Danilo Trstenjak in nova članica ansambla LGM Vesna Vončina. Ponovno sodeluje tudi gostujoči igralec Filip Šebšajevič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lutkovnem-gledaliscu-maribor-premiera-svetlobe