Edward Clug nominiran za prestižno baletno nagrado

Avtor: STA

Mariborski koreograf Edward Clug je nominiran za prestižno nagrado benois de la danse, ki velja za eno najuglednejših na baletnem področju. Nagrajence bodo razglasili na podelitvi konec maja v Bolšoj teatru v Moskvi.


Edward Clug / Foto: Damjan Švarc, Arhiv SNG Maribor

Baletno tekmovanje Benois de la Danse je leta 1991 ustanovilo Mednarodno plesno združenje v Moskvi. Vsako leto se na njem predstavijo najnovejše baletne stvaritve z vsega sveta, nato pa žirija, ki jo sestavljajo vrhunski baletni ustvarjalci, vodi pa ruski koreograf Jurij Grigorovič, izbere zmagovalce v različnih kategorijah.

Clug je nominiran za nagrado za najboljšega koreografa v lanskem letu, in sicer za Posvetitev pomladi, ki jo je postavil za Züriški balet, ter Handman v izvedbi Nizozemskega plesnega gledališča (NDT 2).

Edward Clug, ki je lani obeležil 25 let ustvarjanja v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, je za svoje umetniške dosežke sicer prejel že več državnih in mednarodnih nagrad, med drugim nagrado Prešernovega sklada leta 2005 in leta 2008 Glazerjevo listino.

Po rodu iz Romunije je prišel v Slovenijo leta 1991, ko je takoj po zaključku baletnega šolanja v Cluju dobil svoj prvi angažma baletnega plesalca v SNG Maribor. Tu je spoznal režiserja Tomaža Pandurja, s katerim je začel sodelovati najprej kot plesalec, nato pa je na Pandurjevo povabilo za gledališki spektakel Babilon ustvaril avtorsko koreografijo.

Babilon je bil uprizorjen leta 1996 v Drami SNG Maribor, dve leti kasneje pa je Clug s soplesalko Valentino Turcu ustvaril svoj prvi samostojni koreografski projekt Tango. Tu je začel sodelovati tudi s kostumografom Leom Kulašem in scenografom Markom Japljem, ki sta postala njegova stalna umetniška sopotnika. Ekipi se je leta 2008 pri ustvarjanju projekta Pret-a-porter pridružil še skladatelj Milko Lazar, s katerim je Clug med drugim postavil na oder zelo priljubljeno predstavo Radio & Juliet na glasbo skupine Radiohead.

Leta 2003 je tedaj novo imenovani direktor SNG Maribor Danilo Rošker imenoval Cluga za umetniškega direktorja mariborskega Baleta, ki se je pod njegovim vodstvom začel usmerjati v nov umetniški izraz in estetske tokove, hkrati pa začel z gostovanji v tujini in udeležbami na mnogih prestižnih festivalih po svetu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/edward-clug-nominiran-za-prestizno-baletno-nagrado