Predavanje Alda Milohnića Umetnost v času vladavine kapitala

Avtor: Maska

V ponedeljek, 6. marca, ob 18. uri bo v prostorih Maske, na Metelkovi 6 v Ljubljani otvoritev drugega seminarističnega sklopa XIV. Maskinega seminarja sodobnih scenskih umetnosti pod naslovom Delo, umetnost in kognitarci v času vladavine prava in kapitala. Predaval bo gostujoči predavatelj, avtor Aldo Milohnić.


Foto: Arhiv Maska

V knjigi Umetnost v času vladavine prava in kapitala Aldo Milohnić razgalja logiko delovanja kapitalistične ekonomije in meščanskega prava ter se loteva meščanske kategorije »avtonomne umetnosti« in položaja umetnika/avtorja v sodobni pravni sferi skozi analizo značilnih konceptov (svobode umetniškega ustvarjanja, imunitete, pozitivne diskriminacije, enakopravnosti, avtorske pravice ipd.). Strategije uprizoritvenih umetnosti obravnava v njihovem razmerju do političnega delovanja v času diktata neoliberalne tržne ekonomije in pravne determiniranosti politične sfere ali drugače: v farsi pravne države, ki jo živimo.

Izhodišče uvodnega predavanja bo delo Umetnost v času vladavine prava in kapitala. Milohnić bo najprej razčlenil osnove terminološkega aparata in predstavil možna izhodišča za branje knjige, v nadaljevanju pa bo razpravljal o razmerju med umetnostjo, pravom in kapitalom na podlagi izbranih primerov umetnostnih praks, ki jih bo ponazoril tudi z vizualnim gradivom.

Dr. Aldo Milohnić je doktoriral iz sociologije kulture na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo predava predmet Zgodovina gledališča in je predstojnik Katedre za zgodovino gledališča in radia ter Centra za teatrologijo in filmologijo. Je urednik več zbornikov in posebnih izdaj različnih strokovnih in znanstvenih revij (Prišli so Pupilčki: 40 let Gledališča Pupilije Ferkeverk, Along the Margins of Humanities, Gledališče upora, The Politicality of Performance, Artivizem/Artivism, Body: Differences, Brecht/gestus, Ženske v gledališču itn.) in soavtor več knjig (Kultura d.o.o., Čas je za Brechta!). Sodeloval je v mnogih domačih in mednarodnih raziskovalnih projektih s področja zgodovine in teorije uprizoritvenih umetnosti, sociologije kulture in kulturne politike.

Umetnost v času vladavine prava in kapitala je že njegovo drugo delo, ki je izšlo pri Maski. Njegova prejšnja knjiga Teorije sodobnega gledališča in performansa (2009) je postregla z nekaterimi izvirnimi teorijami sodobnih scenskih umetnosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predavanje-alda-milohnica-umetnost-v-casu-vladavine-kapitala