SMG izraža javno podporo Gledališču Powszechny iz Varšave

Avtor: SMG

Objavljamo pismo javne podpore Slovenskega mladinskega gledališča varšavskemu gledališču ob napadih na Frljićevo predstavo Kletve:


Kletev / Foto: Teatr Powszechny

Vodstvo in ansambel Slovenskega mladinskega gledališča izražata solidarnost in podporo našim kolegom in partnerjem, Gledališču Powszechny iz Varšave, ob napadih, ki spremljajo njihovo zadnjo premiero Kletev (Klatwa) v režiji Oliverja Frljića, nastalo po navdihu istoimenskega besedila Stanisława Wyspiańskega.

Kletev je kot večina predstav omenjenega režiserja zgrajena kot pomenska »bomba«, ki v trenutku »eksplozije« lahko sproži širši družbeni performans. Odgovori nanjo in ves niz protestov gradijo naracijo o poljski družbi danes, odkrivajo simptome, ki niso vedno v skladu z uradno oziroma priznano resnico te družbe, okoli česar je mogoče graditi nadaljnji dialog in refleksijo.

Predstava je v tem trenutku nastajajočih političnih napetosti, vračanja h konservativnim vrednotam, površnemu populizmu, za katerim se skrivajo različni nacionalizmi, ksenofobija in sovraštvo, kar najboljši primer neposlušnega, kritičnega gledališča.

V njej sodeluje ekipa odličnih igralcev, pogumnih in ozaveščenih ljudi, ki s svojimi nastopi v najboljši tradiciji poljskega teatra občinstvo pripeljejo do skrajnega in intenzivnega doživetja.

Sodeč po odličnih kritikah, izrazito pozitivnih odzivih strokovne javnosti in ovacijah, ki spremljajo vsako ponovitev, je predstava velikanski in dragocen uspeh Gledališča Powszechny pa tudi poljskega gledališča na splošno.

Spremljajo pa jo tudi številni protesti skrajnih desničarskih skupin, katoliških medijev in poljske državne televizije, ki spodbuja in podžiga linč igralcev in vodstva Gledališča Powszechny.

Oblasti Republike Poljske pozivamo, naj zaščitijo umetnike, saj sta svoboda govora in svoboda umetniškega izražanja dva od temeljev demokracije. Prosimo vodstvo mesta Varšava, da zavaruje v tem trenutku zelo pomemben prostor dialoga – Gledališče Powszechny. Pozivamo tudi, da prepreči uvajanje novih mehanizmov klerikalne cenzure, ki resno ogroža svobodo umetnosti.

Poljsko gledališče občudujemo zaradi pomena in moči, ki ga ima, in apeliramo, da se obvarujeta njegova integriteta in svoboda.

Tibor Mihelič Syed, direktor   
in
Goran Injac, umetniški vodja in dramaturg predstave Kletev (Klatwa)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/smg-izraza-javno-podporo-gledaliscu-powszechny-iz-varsave