Komedija Iztoka Mlakarja Pašjon doživela 100. ponovitev

Avtor: SNG Nova Gorica

Minulo soboto je bila na odru novogoriškega gledališča stota ponovitev predstave Pašjon. Avtor te komedije Iztok Mlakar, ki odigra tudi osrednjo vlogo Hudiča – povezovalca dogajanja, opisuje življenje in delovanje Jezusa Kristusa v svojem unikatnem komičnem žanru z značilnim narečnim govorom in prepletom dramskih prizorov s songi; v odrski priredbi pa razgalja predvsem človeško neumnost.


Foto: SNG Nova Gorica/David Verlič

Uprizoritev je režiral Vito Taufer v koprodukciji SNG Nova Gorica in Gledališča Koper. Od premiere leta 2015 so nastopajoči nasmejali več kot 30.600 ljudi po vsej Sloveniji.

To pa je že tretje Mlakarjevo dramsko besedilo. Poleg zajetnega opusa kantavtorskih songov je od leta 2007 napisal tudi dve komediji (Duohtar pod mus! in Sljehrnik), ki jih je v isti koprodukciji na oder postavil isti režiser, skupaj pa sta doživeli več kot 350 ponovitev ter prejeli vrsto nagrad in priznanj.

Glede Hudiča, ki ga Mlakar igra v svoji predstavi, pravi: "V pasijonih je nastopal tudi hudič, ki ni priznaval nikakršne avtoritete in je zato lahko rekel ali naredil, kar koli je hotel. Imel je nekakšno imuniteto. Komični elementi v pasijonih so morali biti zaradi cerkvene cenzure prikriti, zato imamo malo zapisov o tem, kako so se ti igralci obnašali. Toda sinergija med tragičnim in komičnim je večna, tragedija in komedija vedno govorita o istih rečeh, le da nanje zreta z različnih gledišč." In kaj meni o bistvu komičnega avtor, ki je nasmejal že več deset tisoč Slovencev? "Bistvo komičnega je v spremembi gledišča, v presenetljivi zamenjavi pristopa k obravnavani temi. Povedano preprosteje: pod zadnjo večerjo si vedno predstavljamo dvanajst apostolov, zbranih za dolgo mizo, na sredini med njimi Jezusa, ki lomi kruh … A mene je bolj kot dogajanje za mizo pritegnilo dogajanje v kuhinji, v kateri so ženske – pri meni Marija Magdalena, Ivana in Suzana – pripravljale hrano za dvanajst dedcev in 'jim stregle iz sojga premoženja'. Zanimalo me je, kaj so si o njih in o Jezusu imele povedati, kako so z žensko intuicijo zaznavale razmerja med njimi, kdo je bil zanje najbolj privlačen … Tako napisan prizor lahko še bolj razgali Jezusove učence, prikaže znano dogajanje v drugi luči in je zaradi vsakdanjosti situacije – dogajanja v kuhinji – še bolj smešen. To je osnovna metoda komičnega."

Ob Mlakarju v predstavi Pašjon nastopajo Žiga Udir, Radoš Bolčina, Igor Štamulak, Gorazd Žilavec, Rok Matek, Tjaša Hrovat in Patrizia Jurinčič Finžgar v alternaciji ter Matija Rupel in Nejc Cijan Garlatti prav tako v alternaciji. Scenograf predstave je Voranc Kumar, kostumografinja pa Barbara Stupica.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/komedija-iztoka-mlakarja-pasjon-dozivela-100-ponovitev