V Gorici marca 14. trijezični festival Komigo

Avtor: STA

V goriškem kulturnem domu bo med 2. marcem in 8. junijem potekal 14. festival Komigo - Komično gledališče v slovenskem, italijanskem in furlanskem jeziku. V sklopu festivala se bo pod motom Smeh je najboljša terapija na svetu! zvrstilo osem gledališko-glasbenih predstav. S festivalom Across the border pa pripravljajo še štiri dodatne dogodke.


Ti nori tenorji / Foto: Lenart Zore

Festival pripravljajo z namenom spodbujanja poznavanja ljudi različnih jezikovnih identitet ter z željo k povečanju socialne strpnosti, čezmejnega in meddeželnega sodelovanja, so zapisali organizatorji.

Festival bo 2. marca uvedla komedija Buh pomagej, ki je v režiji Danijela Malalana nastala v produkciji zavoda Smejmo se. Pet dni pozneje, 7. marca, si bo mogoče ogledati monokomedijo Špas Teatra Striptiz, v kateri igra Matjaž Javšnik, 29. marca pa bodo gostili skupino Sam's Fever iz Celovca in orkester Big band nova, ki bosta izvedla koncert Tribute to Elvis Presley, posvečen 35-obletnici smrti legendarnega glasbenika.

Aprila bo na sporedu muzikal Mamma Mia!, uspešnica v režiji Juga Radivojevića, ter kabaret z Luco Viragom Night of the stars in gostom - novomeško etno bando Poseben gušt. Maja bodo gostili ruski otroški peski zbor iz Moskve ter pripravili večer čarovnije z italijanskimi ustvarjalci: Magicus, Duo Luis in Magico Cami. Festival bo junija sklenila predstava Šentjakobskega gledališča Ljubljana Ti nori tenorji v režiji Gojmirja Lešnjaka - Gojca.

V sodelovanju s festivalom Across the border pa bodo poskrbeli še za štiri prireditve. Že 16. februarja bo na sporedu koncert v spomin na priznanega italijanskega kantavtorja Giorgia Gaberja, ki ga bosta izvedla Marco Androni in Carlo Feruglio iz Furlanije. Dan pozneje pa bodo gostili Tik Tak teater, ki se bo predstavil s Pravljicami za odrasle. V četrtek, 23. februarja bo nastopila skupina Cobra, v petek in soboto, 24. in 25. marca, pa še skupina iz Doberdoba Blek Panters.

Projekt v obliki trijezičnega festivala komičnega gledališča, ki je edini tovrsten, je nastal leta 2004. Organizatorja sta Kulturni dom Gorica in goriška kulturna zadruga Maja. Letos pa sodelujejo še Zveza slovenskih kulturnih društev, združenje Dijaški dom Simon Gregorčič, Studio Anima iz Ljubljane, Kulturni dom Nova Gorica, Špas teater Mengeš in več kulturnih društev: Sovodnje, Jezero Doberdob, Jadro Ronke, Briški grič Števerjan ter Forum za Gorico in ŠZ Dom Gorica.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gorici-marca-14-trijezicni-festival-komigo