Državna proslava v duhu Prešernovega verza pevcu vedno sreča laže

Avtor: STA

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika Prešernovega dneva bo drevi v Cankarjevem domu potekala državna proslava, na kateri bodo podelili najvišje slovenske nagrade v kulturi. Prešernovi nagradi za življenjsko delo prejmeta slikarka Metka Krašovec ter prevajalec Aleš Berger. Naslov proslave v režiji Nede R. Bric je Pevcu vedno sreča laže.


Foto: Pixabay

Akademska slikarka in grafičarka Metka Krašovec bo Prešernovo nagrado za življenjsko delo prejela za izjemen in prepoznaven slikarski opus, Berger pa za življenjski prevajalski opus.

Člani Prešernovega sklada so letos podelili vseh šest malih Prešernovih nagrad. Prejeli jih bodo skladateljica Nina Šenk, klarinetist, multinštrumentalist in skladatelj Boštjan Gombač, pisateljica Mojca Kumerdej, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, stripar Tomaž Lavrič ter arhitekti Lena Krušec, Tomaž Krušec in Vid Kurinčič iz Arhitekture Krušec.

Režiserka in scenaristka Neda R. Bric je napovedala, da se bo umetniški program proslave tematsko dotaknil "kulture, naše kulturne politike in umetnikov samih". Največ pozornosti bo posvečene nagrajencem, katerih ustvarjanje bo predstavljeno z videi, kratkimi obrazložitvami nagrad in z njihovim delom - bodisi z glasbenimi podlagami, izvedbo njihovih skladb, sliko ali besedo.

Program bodo povezovali igralci, ki bodo upodobili za slovensko kulturo pomembne zgodovinske like, Franceta Prešerna, Primoža Trubarja in Janeza Vajkarda Valvasorja. Ti so kljub velikim delom, ki so jih posvetili narodu, doživeli razočaranja in kritike. Kljub temu s svojimi besedami opominjajo na vse, kar je v kulturi in umetnosti vrednega, ter na mačehovski odnos od nje, ki se ponavlja že od nekdaj.

Prireditev bo mogoče v neposrednem prenosu spremljati na 1. programu TV Slovenija, 1. programu Radia Slovenija in spletnem portalu RTV Slovenija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/drzavna-proslava-v-duhu-presernovega-verza-pevcu-vedno-sreca-laze