V APT bo sezona posvečena 100-letnici oktobrske revolucije

Avtor: STA

V novomeškem Anton Podbevšek Teatru (APT), kjer so včeraj pripravili predstavitev sezone, poimenovano Odpori, bodo letos pripravili štiri predstave, ki se tematsko navezujejo na 100-letnico oktobrske revolucije. Sezono bodo aprila začeli s krstno uprizoritvijo dramskega besedila Trojno življenje Antigone Slavoja Žižka v režiji Matjaža Bergerja.


Matjaž Berger / Foto: Rasto Božič, STA

Ravnatelj APT in režiser Berger je povedal, da Odpori, ki tematizirajo tekoče leto, v APT poleg obletnice oktobrske revolucije "simbolno zgoščajo vijuge in gube uporov ter problemov iz preteklih stoletij". Sicer pa bodo kot prvo nove sezone krstno uprizorili omenjeno dramsko besedilo filozofa Slavoja Žižka, ki je podnaslovljeno kot etično-politična vaja.

Maja bo nato sledila predstava Slovenija gori Sebastijana Horvata in Milana Markovića v Horvatovi režiji. Predstava bo v sklopu letošnje sezone posvečena 100-letnici omenjene revolucije.

V drugi polovici leta oziroma konec septembra pripravljajo dramsko uprizoritev romana Ostanki dneva po romanu japonskega v Veliki Britaniji živečega pisatelja Kazua Ishigure. Predstavo, ki so jo označili za priredbo omenjenega romana in filma, bo režiral Novomeščan Nejc Gazvoda.

Kot zadnjo predstavo sezone pa za konec novembra pripravljajo plesni projekt Sen plesne noči plesalca Gregorja Luštka v njegovi koreografiji in režiji. Kot je poudaril Luštek, bo šlo za plesno predstavo "med resničnostjo in sanjami".

Sicer pa bodo v APT letos pripravili še vrsto drugih prireditev. Že v četrtek soarejo Julijina vrnitev, na kateri bo sociolog Rastko Močnik predaval o Prešernovi muzi Juliji Primic in z njo povezanimi pojavi, podal pa bo tudi bo semiotično analizo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-apt-bo-sezona-posvecena-100-letnici-oktobrske-revolucije