Festival Ljubljana bo letos odprla Carmina Burana

Avtor: STA

Festival Ljubljana bo tudi v 65. izvedbi žanrsko in raznovrstno bogat. Med 28. junijem in 31. avgustom se bodo na več prizoriščih po Ljubljani vrstile gledališke predstave, koncerti, baleti in drugo. Festival bo odprla scenska kantata Carmina Burana Carla Orffa na Kongresnem trgu. Letno gledališče Križanke bo letos še brez strehe.


Kongresni trg / Foto: Sl-Ziga, via Wikimedia Commons

Izvedbo Carmine Burane bo v scenski obliki pripravila ena najslavnejših uprizoritvenih skupin na svetu, katalonska La Fura dels Baus s svojim režiserjem in scenografom Carlusom Padrisso. Skupina je pripravila že več spektaklov, ki so uprizoritveno nadgradili marsikatero opero, denimo Wagnerjeve opere Nibelungov prstan v Valencii in Firencah, Večnega mornarja v Madridu in Tannhäuserja v Milanu, Berliozovo Faustovo pogubljenje v Salzburgu in Puccinijevo Turandot v Münchnu.

V spektaklih združuje gledališče, glasbo, scenografijo, svetlobne učinke, video, film, akrobatiko in ples ter uporablja ognjemet, vodne bazene, laserje in vertikalne mrežne strukture, po katerih nastopajoči plezajo in izvajajo različne figure. Premiera predstave Carmina Burana je bila avgusta 2009 v San Sebastianu.

Kot je ob predstavitvi nekaterih vrhuncev letošnjega festivala povedal direktor Ljubljana festivala Darko Brlek, se sicer dogovarjajo, da bi Carmino Burano namesto na Kongresnem trgu izvedli na Trgu republike, ki omogoča postavitev večjega odra. V kolikor bo postavljen oder na Trgu republike, bodo na njem izvedli še Poletno noč, na njem pa bo potekala tudi državna proslava.

Med dogodki letošnjega festivala je Brlek izpostavil še koncert Tomaža Domicelja Čista akustika III., koncert Orkestra Sanktpeterburške filharmonije z dirigentom Yurijem Termirkanovim, koprodukcijo Festivala Ljubljana, SNG Opera in balet Ljubljana ter Komedije Zagreb Kneginja čardaša in gostovanje Poljskega nacionalnega baleta z Romeom in Julijo.

Ponovno bo v Ljubljani nastopila mezzosopranistka latvijskega rodu Elina Garanča, Državni balet iz Pekinga prihaja s predstavo Hamlet, Pekinška opera z Madame Butterfly, Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga z dirigentom Valerijem Gergijevim pa bo poleg koncerta izvedlo Wagnerjevi glasbeni drami Siegfried in Somrak bogov.

Brlek je med drugim izpostavil še nastop violinista Nigela Kennedyja, soliste muzikala iz West Enda in Broadwaya ter slovensko praizvedbo Svatbe srbske skladateljice Ane Sokolović, ki bo koprodukcija Festivala Ljubljana in Festivala D'Aix-En-Provence. Poletna noč bo letos posvečena 80-letnici rojstva Jožeta Privška, med spremljevalnimi dogodki festivala pa bo tudi premiera muzikala Vesna.

Letno gledališče Križanke bo to poletje še brez strehe, ki jo je lani aprila poškodovala zimska ujma. Kot je povedal Brlek, bodo sicer poleg strehe obnovili še gledališče - oder, orkestrsko jamo in tonsko kabino. Računajo, da bodo prenovo začeli jeseni in da bo končana do maja prihodnje leto.

V primeru dežja bodo tako nekatere prireditve prestavili v pokrita prizorišča, za druge pa že imajo rezervirane dodatne termine. Dogodki, ki zahtevajo boljšo akustiko, bodo v Cankarjevem domu, Slovenski filharmoniji in Unionski dvorani.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-ljubljana-bo-letos-odprla-carmina-burana