V ljubljanski Operi Puccinijeva Madama Butterfly kot osebna tragedija

Avtor: STA

V ljubljanski Operi bodo v četrtek premierno uprizorili opero Giacoma Puccinija Madama Butterfly, ki je nastala v režiji Vinka Möderndorferja. Po njegovih besedah opera opisuje tragedijo na osebni ravni, ki jo povzroči trk dveh povsem drugačnih kultur - japonske in ameriške. Sooči japonski vrednostni sistem z lahkotnejšim ameriškim.


Foto: Tamino Petelinšek, STA

Osebno tragedijo japonske deklice Čo-čo-san, ki vzame ljubezenski odnos v nasprotju z zabave željnim ameriškim vojakom Pinkertonom zares, Möderndorfer primerja z aktualnimi migracijami oziroma trkom različnih narodov in njihovih kultur. Upa, da se razmere na globalni ravni ne bodo končale tako tragično, kot se v pričujoči operi.

Ta v ospredje postavlja nesporazum med 15-letno deklico, ki pripada japonski kulturi, v kateri zvestoba in resnica igrata pomembno vlogo, ter zahodno, ameriško, kjer so te vrednote zrahljane, kar privede do tragedije. Zgodba opere, ki je sicer stara, je po Möderndorferjevih besedah lahko tudi povsem sodobna, saj so v ospredju človeški odnosi, ti pa se skozi zgodovino ne spreminjajo tako hitro kot ostalo.

Po besedah umetniškega vodje opere Rocca opera danes velja za eno od desetih najbolj priljubljenih oper vseh časov in stalnic vseh večjih opernih hiš. Kot zanimivost je omenil, da je bila opera, ki je krstno uprizoritev doživela leta 1904 v milanski Scali in najprej doživela velik polom, že v sezoni 1908/1909 na sporedu ljubljanske Opere. Nazadnje je bila v Ljubljani uprizorjena leta 2010 v režiji Giulia Ciabattija. Tokrat se pod režijo podpisuje Möderndorfer, ki je v ljubljanski Operi med drugim režiral že Puccinijevo opero La boheme. Ta se je na sporedu obdržala kar deset let, je poudaril Rocc.

Opera prinaša zgodbo mlade Čo-čo-san, ki se poroči s Pinkertonom. Ta jo zapusti in se na novo poroči, čez tri leta pa pride iskat k Čo-čo-san skupnega otroka. Čo-čo-san, ki vsa leta sanja, da se bo mož vrnil, si ob spoznanju prevare, vzame življenje.

V vlogi Čo-čo-san bo v alternaciji z Mirjam Tola nastopila italijanska pevka Lucia Premerl, ki so jo izbrali na avdiciji. Kot je povedala, se je zlahka poistovetila z naslovno junakinjo in njenimi vrednotami, zgodbo pa vidi predvsem kot surov realizem. Tudi Möderndorfer je izpostavil ta vidik. Kot je poudaril, ni želel prikazati črno-belih značajev. Tako Čo-čo-san ni le nemočna žrtev, pač pa polnokrvna ženska, ki zakon z Američanom razume tudi kot priložnost za boljše življenje, za kar je pripravljena zastaviti celo svojo vero in kulturo.

V vlogi F. B. Pinkertona bo v alternaciji z Juretom Kušarjem, Brankom Robišakom in Renzom Zulianom nastopil Aljaž Farasin, ki je tekom vaj vzljubil svoj lik. Ta mu je bil sprva zelo tuj. Pohvalil je tudi Möderndorferja, ki mu je pustil veliko svobode pri interpretaciji vloge.

Predstava bo izvedena v italijanskem jeziku s slovenskimi nadnapisi v prevodu Sonje Berce. Scenograf je Branko Hojnik, kostumograf Alan Hranitelj, koreografinja Rosana Hribar. Igralska zasedba je številčna. Poleg omenjenih bodo med drugim nastopili še Elena Dobravec in Irena Parlov k.g. (Suzuki), Ana Dežman k. g in Inez Osina k.g. (Kate Pinkerton) ter Ivan Andres Arnšek, Marko Kobal in Jože Vidic (Sharpless).

Z Opero se bodo spomnili lani preminule pevke Vilme Bukovec Kambič, ki je pred leti upodabljala Čo-čo-san, so še povedali na novinarski konferenci.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanski-operi-puccinijeva-madama-butterfly-kot-osebna-tragedija