V CD koprodukcijska Vojna in mir z večnimi temami človeštva

Avtor: STA

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bodo ob 20. uri premierno uprizorili koprodukcijsko predstavo Vojna in mir, nastalo po monumentalnem romanu ruskega pisatelja. Za oder ga je priredil v Franciji živeči romunski režiser Silviu Purcarete. Predstava po mnenju snovalcev sporoča, da v človeštvu obstajajo večni fenomeni, ki se ne spreminjajo.


Foto: Peter Uhan

Vojna in mir je "sporočilo za vse čase: ujetost življenj v mehanizem lastnih, osebnih in družbenih dram", je prepričana Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma. Predstava je nastala v koprodukciji z nacionalnim in mestnim gledališčem iz Ljubljane kot osrednji dogodek festivala Tolstoj, iskalec resnice.

Režiser Purcarete je nabor prizorov in situacij iz romana zložil v celovečerni dogodek, ki se po besedah direktorice in umetniške vodje Mestnega gledališča ljubljanskega Barbare Hieng Samobor v celoti napaja iz Tolstojevega dela ter mu v vseh vsebinskih in asociativnih razsežnostih ostaja zvest, ne more pa nadomestiti njegovega branja.

Po njenih napovedih je uprizoritev igralsko, likovno in zvokovno nadvse razkošna, ne toliko v želji po spektakelskih učinkih, temveč v generalni očaranosti nad fantastičnostjo človekovega življenja. "Ta se razpira od najrevnejšega, najbednejšega gomazenja do najbolj ekstatičnih zanosov, vrhuncev. Seveda tudi od rojstva do smrti. Od miline do groze. Od svetlobe do teme. Od zmrzali do ognja. Od posameznika do množice. Od vojne do miru. In od miru do vojne."

V predstavi nastopa 25 igralcev, pretežno članov obeh gledaliških ansamblov in nekaj gostov. Sooblikovali so jo scenograf, kostumograf in oblikovalec luči Dragos Buhagiar, skladatelj Vasile Sirli ter dramaturginja Eva Mahkovic.

Reprize se bodo v CD vrstile do 4. februarja, ponovitve pa so napovedane tudi med 21. in 24. februarjem ter 12. in 13. marca.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-koprodukcijska-vojna-in-mir-z-vecnimi-temami-clovestva