Letošnji 9. Bobri bodo otrokom spregovorili o večkulturnosti

Avtor: STA

Ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri bo v deveti izdaji ponudil rekordnih 225 dogodkov, ki jih pripravlja 68 producentov. Na voljo bo 17.300 vstopnic, ki jih bodo tradicionalno razdelili v Festivalni dvorani, letos to soboto, 14. januarja, med 11. in 16. uro. Osrednja tema festivala, ki se bo začel 21. januarja, bo večkulturnost.


9. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri

Festival bo v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) odprla projekcija animiranega filma Bučko Claudea Barrasa, ki je prejel več nagrad in je tujejezični kandidat za oskarja. Film, ki govori o zaupanju, pripadnosti in iskanju družine, bosta spremljala slovenski kratki animirani film Slovo v režiji Leona Vidmarja ter napovednik za festival Bobri, ki ga je pripravila skupina ljubljanskih šolarjev ter otrok iz Azilnega doma Vič pod mentorstvom Društva za izvajanje filmske vzgoje Slon.

Tudi sicer se letos na Bobrih obeta obsežnejši filmski program kot doslej, saj bodo prikazali 15 filmov, ki si jih bo lahko ogledalo okoli 3500 otrok, je na novinarski konferenci povedala direktorica Kinodvora Nina Peče. Spomnila je še na Bobrov dnevnik, ki ga vsako leto pripravijo za festival. Letos bo poudarek na predstavitvi različnih kultur, v njem pa si bo med drugim mogoče prebrati tudi pogovor z deklico iz begunskega centra.

Bobri bodo letos po besedah Tiborja Miheliča Syeda, direktorja SMG, ki je izvršni producent festivala, ponudili štiri premiere. Med njimi bo tudi koncertno-gledališka predstava Svetlane Makarovič z naslovom Pasja procesija, ki bo 8. februarja v Kinu Šiška sklenila festivalsko dogajanje.

V Plesnem teatru Ljubljana bo prvič na ogled plesna predstava Veveriček posebne sorte v režiji Ivane Djilas in koreografinje Maše Kagao Knez, Kinodvor pa bo poleg premierne projekcije Bučka ponudil še predpremiero francoskega filma Rudija Rosenberga Novi mulc, je povedal Syed.

Program prireditev festivala, ki se delijo na gledališče, glasbo, ples, film ter delavnice in druge dejavnosti, je na voljo tudi na prenovljeni spletni strani festivala. Starši oz. zainteresirani lahko v iskalnik zapišejo želeno področje, starost otroka in izbrani datum in tako izvedo, katere prireditve so na voljo.

S festivalom, na katerem vsako leto sodeluje več producentov, želijo po besedah Mateje Demšič, vodje oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana (Mol), prirediteljice festivala, graditi vrednote strpnosti in spoštovanja drugačnosti, za katere bi si želeli, da bi bile splošno uveljavljene v družbi. Letos se festival širi še v Domžale in prvič tudi v Sežano, je povedala.

Syed je dejal, da se letošnja tema posveča razmerju med samoumevnostjo pravic na eni ter odgovornostjo posameznika na drugi strani. Kot je pojasnil, se moramo zavedati, da pravice terjajo tudi odgovornost.

Festival je namenjen dvema ciljnima občinstvoma - skupinam iz šol in vrtcev ter otrokom, ki na festival pridejo s starši oz. odraslimi. Nekaj vstopnic vsako leto namenijo tudi otrokom iz ranljivih skupin.

Mol je za letošnji festival namenila 73.000 evrov, nekaj sredstev pa je prispevalo tudi japonsko veleposlaništvo, so še povedali na novinarski konferenci.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/letosnji-9-bobri-bodo-otrokom-spregovorili-o-veckulturnosti