Na velikem odru MGL komedija Družinski parlament

Avtor: STA

V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) so na oder postavili komedijo Družinski parlament katalonske dramatičarke Cristine Clemente. Prvo slovensko uprizoritev je režiral Primož Ekart. Igra je po besedah direktorice in umetniške vodje gledališča Barbare Hieng Samobor sorazmerno močno sporočilna in se ukvarja s stvarmi, ki nas še kako zadevajo.


Foto: Peter Uhan

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala Barbara Hieng Samobor, katalonsko besedilo spaja "hec in res", režiser Ekart pa je "znal nekatere zelo resne akcente izpostaviti brez prisilnih molovskih kadenc in formalne črnine". Komedija Družinski parlament je bila sicer po njenih besedah najprej načrtovana za mali oder, zaradi daljše bolniške odsotnosti v ansamblu pa so jo prestavili na veliki oder.

Igra predstavi družino z dvema odraščajočima otrokoma, v kateri starša že od nekdaj skrbita za to, da se vzgoja in sistem organizacije življenja znotraj družine odvijata v skladu z načeli prave demokracije. Imajo svojo ustavo, zakone, določajo proračun, plačujejo davke, skratka, delujejo kot država v malem. Stvari pa se začnejo zapletati, ko se hči nenadoma ne strinja več z ustaljenim sistemom in začne terjati spremembe.

Kot so zapisali v gledališču, se avtorica izjemno duhovito poigrava z vzorci zapletov znotraj sodobnih parlamentarnih demokracij. Tudi tu so kriza, varčevalni ukrepi, osebni interesi, karierizem, lobiranja, korupcija, predsodki, konservativnosti.

Ekartu se je pri postavljanju predstave na oder zdela zanimiva drugačnost, kot je denimo nemškemu turistu zanimiva drugačnost Grčije ali Španije. Ko je na dopustu, mu je všeč, ko se vrne domov, mu je odveč in bi si denimo želel, da bi Grki ravnali drugače. Kot je povedal, so pri postavljanju predstave ustvarili toplo, temperamentno, glasno družino, na katero se nekdo, ki pride od zunaj, odzove.

Po besedah Alenke Klabus Vesel, ki je igro v slovenščino prevedla iz avtoriziranega angleškega prevoda Family Council Sharon G. Feldman, bila pa je tudi dramaturginja predstave, je vzporednica med državo in družino v igri zelo spretno peljana; družina predstavlja mikro in država makro svet.

Ker so želeli igro izvzeti iz Katalonije, da bi se lahko dogajala kjerkoli, so po njenih besedah poiskali imena, ki se pojavljajo v različnih jezikih. Igra bi se tako lahko dogajala v katerikoli od manjših držav Evropske skupnosti.

Jožef Ropoša, ki je prevzel vlogo očeta, je povedal, da jim je premestitev na veliki oder sprva povzročala težave, saj se družina na začetku na njem ni mogla tako dobro ujeti kot na manjšem odru, kjer so začeli vaditi. Zlagoma pa so stvari začele delovati tudi na tem odru.

V predstavi igrajo še Lena Hribar, Jernej Gašperin, Tanja Dimitrievska in Domen Valič. Scenograf predstave je Damir Leventič, kostumografka Belinda Radulović, avtor glasbe Davor Herceg.

Leta 1977 rojena Cristina Clemente, večkrat nagrajena katalonska dramatičarka, scenaristka in režiserka, je igro Družinski parlament napisala kot rezidentka gledališča Sala Beckett v Barceloni. Pri pisanju igre je sodelovala z dijaki gimnazije v Gironi, ki jih je obiskovala vse šolsko leto.

Premiera Družinskega parlamenta bo v četrtek ob 20. uri.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-velikem-odru-mgl-komedija-druzinski-parlament