Zima in pomlad v CD v znamenju Tolstojevega festivala

Avtor: STA

V Cankarjevem domu se bo z odprtjem dokumentarne razstave o Levu Nikolajeviču Tolstoju 11. januarja začel festival Tolstoj, iskalec resnice, ki bo do aprila osvetljeval Tolstojevo literaturo in njegov svetovni nazor. Med osrednjimi dogodki bo predstava Vojna in mir, ki v režiji Silvia Purcareteja nastaja v koprodukciji z ljubljansko Dramo in MGL.


Lev Nikolajevič Tolstoj / Foto: Sergey Prokudin-Gorsky, via Wikimedia Commons

Kot je povedala direktorica Cankarjevega doma (CD) Uršula Cetinski, so se za festival, posvečen Levu Nikolajeviču Tolstoju (1828-1910), odločili, ker velja za enega največjih romanopiscev vseh časov in za zelo zanimivega filozofa. S festivalom želijo njegov lik osvetliti iz več različnih zornih kotov, zato je festivalski program raznovrsten.

Poleg osrednjega dogodka - velike koprodukcijske predstave - so pripravili tudi niz predavanj domačih in tujih poznavalcev Tolstojevega dela, na katerih bodo poskušali odgovoriti na vprašanje, kaj nam lahko Tolstoj pove danes. Na ogled bosta tudi dve razstavi, s Tolstojevim delom pa bodo na glasbeno-pripovedovalski predstavi seznanili tudi otroke.

Festival bo odprla dokumentarna razstava, ki bo do 24. marca na ogled v prvem preddverju CD. Postavitev, ki jo je zasnovala Jasna Andrić, bo osvetlila Tolstojevo življenje in delo. Razstava poleg pisateljevih fotografskih portretov predstavlja tudi ambient njegovega bivališča v Jasni Poljani.

Ogledati si bo mogoče več stoletij staro stoječo uro z nihalom, portrete pisateljevih prednikov, ki so postali prototipi njegovih likov, pisalno mizo in črnilnik ter legendaren usnjeni kavč, na katerem so se rodili pisatelj, njegovi bratje in sestra ter njegovih 13 otrok in dva vnuka. Razstava bo nudila vpogled tudi v obsežno knjižnico, rokopise njegovih knjig, vključno z romanoma Vojna in mir in Ana Karenina, ter lastnoročno podpisane dokumente in pisma. Razstavo so pripravili z Ruskim centrom v Ljubljani, gradivo pa sta posodila Tolstojev Državni spominski in naravni rezervat Muzej-posestvo na Jasni Poljani ter Državni muzej L. N. Tolstoja.

Prav tako 11. januarja zvečer bo mogoče prisluhniti predavanju ruskega pisatelja in literarnega kritika Pavla Basinskega, ki je zaslovel z dokumentarnim romanom Lev Tolstoj: Pobeg iz raja. V predavanju bo spregovoril o zgodnji biografiji Tolstoja kot viru njegovega svetovnega nazora.

V nedeljo, 15. januarja, bo premierno na ogled glasbeno-pripovedovalska predstava Tolstojeve povestice, namenjena otrokom, starejšim od štirih let. Tolstoja bo mladim obiskovalcem približala pripovedovalka Anja Štefan ob glasbeni spremljavi Alekseja Ermakova in Nataše Ermakove.

Veliko koprodukcijo SNG Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) in CD Vojna in mir si bo mogoče ogledati med 20. januarjem in 13. marcem. Po režiserjevih besedah ne gre za preprosto prevajanje romanesknega v gledališki jezik, pač pa za na novo izumljeni način interpretacije zgodbe.

Med 17. januarjem in 14. februarjem bo mogoče prisluhniti osmim predavanjem antropologinje Svetlane Slapšak, ki je cikel naslovila Osvobojen bremena vrednot, med 25. januarjem in 3. marcem pa bodo potekali večeri s Carmen L. Oven, ki bo gostila različne goste.

V sredini februarja bodo gostili profesorja ruske književnosti na ženevski univerzi in na pariški Sorboni Michela Aucouturierja s predavanjem En Tolstoj ali dva, pet dni pozneje pa še profesorico in poznavalko Tolstojevega dela Lubo Jurgenson, ki je predavanje naslovila Sodobnost Tolstoja. V sklopu festivala bodo gostili še tematsko razstavo z naslovom Vojna in www: Kurdi v Siriji in spletna omrežja, so sporočili iz CD.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zima-in-pomlad-v-cd-v-znamenju-tolstojevega-festivala