Razstava lutk in skic ustvarjalke Sabine Šinko

Avtor: Lutkovno gledališče Maribor, STA

Vabljeni na otvoritev razstave lutk in skic ustvarjalke Sabine Šinko, ki bo v petek, 6. januarja 2017, ob 18. uri v razstavišču Lutkovnega gledališča Maribor. Razstava je tretja v seriji preglednih razstav lutkovnih ustvarjalcev, ki jih postavljajo v podparterju nedavno prenovljene Minoritske cerkve.


Foto: Arhiv LGMB

Odprtje razstave bo popestrilo gledališče Pupilla iz Lendave z odlomkom iz lutkovne predstave PU, za katero je Sabina Šinko izdelala lutke in scenografijo.

Sabina Šinko je diplomirala leta 1992 na oddelku za likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti Maribor pod mentorstvom Brede Varl, in sicer iz likovnega oblikovanja lutkovne predstave Pepelka Lutkovnega gledališča Maribor v režiji Edija Majarona. Leta 1993 je ustanovila Lutkovno gledališče Pupilla, ki se je razvilo v inovativno in uspešno lutkovno skupino, kar dokazujejo številna gostovanja doma in v tujini. Likovno je opremila več kot trideset lutkovnih predstav v različnih gledališčih v Sloveniji in na Madžarskem. Poleg lutkarstva se ukvarja s slikarstvom in ilustracijo. Zaposlena je kot izredna profesorica na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Leta 2010 ji je Univerza v Ljubljani podelila priznanje za pomembna umetniška dela na področju gledališke in radijske umetnosti – lutkarstva.

Z Lutkovnim gledališčem Maribor je nazadnje sodelovala leta 2015, ko je oblikovala likovno podobo za uprizoritev O vili, ki vidi v temi v režiji Rite Bartal Kiss. Med drugim je v tem gledališču sodelovala še pri uprizoritvah Rojstni dan Boruta Gombača, Jajce Zlatka Krilića in Kocke Nike Bezeljak.

Kot je Šinko povedala ob lanski razstavi njenih del v Ljubljani, se je njeno navdušenje nad lutkovnim gledališčem ponovno prebudilo na fakulteti predvsem po zaslugi profesorice Brede Varl ter Tineta Varla, ki je bil takrat direktor LGM. "Prav onadva sta mi dala možnost, da sem za diplomsko nalogo pod mentorstvom Brede Varl pripravila celostno likovno oblikovanje za predstavo Darke Čeh Pepelka v odlični režiji Edija Majarona. Od takrat traja to čudežno potovanje v svetu lutkovnega gledališča, kjer je vsaka predstava prihod v nov, še neodkrit kraj, ki ga skozi ustvarjanje predstave odkrivam predvsem skozi vizualnost, pa tudi sinestezijo z ostalimi umetnostmi," je dejala.

Razstavo lutk in skic Sabine Šinko so postavili Sabina Šinko, Lucijan Jošt, Mojca Bernjak, Primož Mihevc in Darka Erdelji. Razstavo si bo mogoče ogledati pred in po predstavah v LGM in v času uradnih ur blagajne gledališča. Ogled razstave je brezplačen.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/razstava-lutk-in-skic-ustvarjalke-sabine-sinko