V CD nocoj prva predstava vietnamskega cirkusa Med mestom in deželo

Avtor: STA

V Cankarjevem domu (CD) bo drevi na sporedu prva predstava v sklopu gostovanja novega vietnamskega cirkusa v Ljubljani. V predstavi Med mestom in deželo v režiji Tuana Leja bo več kot deset akrobatov nastopilo skupaj z glasbeniki. Primerna je za občinstvo vseh starosti in bo na sporedu do konca leta, tudi na silvestrovo.


Foto: Nguyen The Duong

S predstavo Med mestom in deželo ustvarjalci vietnamskega cirkusa nadaljujejo uspešno pot, ki so jo začeli s predstavo Moja vas. Tudi tokrat so se podali v skupinsko avanturo in bodo gledalce s pretanjenim občutkom kombiniranja tradicionalnih in sodobnih elementov cirkusa popeljali v arhaični svet vietnamskih vasi in s tem ustvarili svojevrstno estetsko doživetje.

Ključen element predstave Med mestom in deželo so košare. Občinstvo s pomočjo 16 akrobatov, žonglerjev, mojstrov borilnih veščin in virtuozov uličnega plesa odkriva novo, značilno cirkuško uporabo teh čudovitih tradicionalnih in za vsakodnevno življenje izredno uporabnih predmetov v najrazličnejših oblikah, napovedujejo v CD.

Spremljevalni glasbeniki igrajo na tradicionalna vietnamska glasbila kot tudi na sodobnejše inštrumente, prirejene za novo vietnamsko gledališče.

V predstavi sem želel podati "današnjo zgodbo Vietnama, ne da bi pri tem pozabil na tradicijo dežele, v kateri sem se rodil", je za Sobotno prilogo Dela pred gostovanjem v Ljubljani povedal režiser Tuan Le, sicer cirkuški umetnik žongler. Izobraževal se je na šoli Narodnega cirkusa v Hošiminhu. Ustvarja razpet med Nemčijo, Francijo, Kanado in Vietnamom in je doslej edini vietnamski umetnik, ki je sodeloval s Cirque du Soleil.

Cirkuški direktor Cirque Du Soleil Stefan Haves je predstavo označil za izjemno: "Tuan Le je v odrskih slikah upodobil svojo kulturo ter moje gledališko doživetje povzdignil s popotovanjem v lepoto, ljubezen in čas."

Poleg Tuana Leja zasnovo predstave podpisujejo še Nguyen Nhat Ly in Nguyen Lan Maurice, diplomiranca šole Narodnega cirkusa iz Hanoja, ter sodobni plesalec in koreograf Nguyen Tan Loc.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-nocoj-prva-predstava-vietnamskega-cirkusa-med-mestom-in-dezelo